Posts tonen met het label importeren. Alle posts tonen
Posts tonen met het label importeren. Alle posts tonen

zondag 11 oktober 2015

Update Lightroom; importeren

Lightroom heeft een nieuwe update die meteen zichtbaar wordt als je foto's gaat importeren. Het venster dat je dan ziet is even wennen.

Het begint met onderstaande venster waar je de plaats waar de foto's staan kunt selecteren. Dit venster heeft een naam: ;'Add Photos'


Wanneer zie je dit venster niet?
  1. Als je ingesteld hebt dat het importvenster moet verschijnen als je een camera / geheugenkaart in de computer stopt/aansluit. Menu > preferences > import opties > show import dialog when a memory card is detected
  2. Als je in het menu > preferences > import opties > show 'Add Photos' screen' uit zet



Ook het vervolg venster ziet er iets anders uit: (waarschijnlijk zonder de zijpanelen:



Klik je op dit icoon dan verschijnt/verdwijnt de linker kolom. Hier zoek je naar de bron; oftewel waar staat de foto nu.
Klik je op dit icoon dan verschijnt/verdwijnt de rechter kolom. Hier geef je aan waar de foto's naar toe moeten en hoe.
Het 'hoe' is hier nieuw; dat stond vroeger midden boven en is nu deels  te vinden bij het kopje 'advanced' en deels bij 'destination'




Bij destination kun je kiezen tussen Copy: een tweede versie van de foto maken
of Add: de foto bewaren zoals en waar die die is maar wel toevoegen aan de catalog

! Wat ik nergens meer tegenkom is de 'move' optie

Convert to DNG was voorheen de eerste functie midden boven en is nu te vinden in het 'advanced' paneel.

Wil je niet telkens weer hetzelfde invoeren terwijl je wel altijd op dezelfde manier importeert dan raad ik je aan er een 'import setting' van te maken. Dit scheelt heel veel tijd. Zeker als je de bestanden in een map op datum neerzet in dezelfde map foto's.



donderdag 23 januari 2014

Back-up LR

Voor een fotograaf is het super belangrijk om foto's op de juiste manier op te slaan.
Hoe en waar importeer je je foto's. Hoe back-up je?

Iedereen heeft daarvoor zijn eigen manieren.
Hieronder een diagram van een soort van ideale situatie.

Hoe maak je een back-up van je catalog?

Als je Lightroom afsluit krijg je onderstaande melding. Het heeft geen nu om een back-up te maken op dezelfde computer. Je slaat hem dus op op de externe opslag bij je foto's (of in de cloud).

De vorige back-up wordt overigens niet overschreven. Dus als je iedere dag een back-up maakt dan heb je er na een maand al meer dan 20. Eens in de zoveel tijd gooi ik er dus weer eens wat weg. Je kunt ook slechts 1x per week dit venster zien: bij de 'catalog settings > general' onderin aangeven hoe vaak je dit venster wilt zien.


Hoe sla je je presets op op de cloud? (Waar staan ze?)
Ga naar Lightroom > preferences > Presets. Ongeveer halverwege zie je 'location' 
Daar kun je aanvinken dat de presets opgeslagen worden in da catalog en kun je ook zien waar de map staat op de computer 'show Lightroom Presets Folder'. Zo kun je de hele folder kopiëren naar de externe opslag en/of naar de Cloud.

dinsdag 5 november 2013

Inladen/importeren bestanden in Lightroom

Ik merk dat de keuzes in Lightroom tijdens het inladen voor sommige mensen best nog moeilijk is. Wat kies je. Ik ga proberen uit te leggen wat wat is.

Hier zie je de bovenkant van het import gedeelte (Shift + ctr/cmd + I)


De keuze die je moet maken




Hier boven zie de het plaatje met de keuze mogelijkheden:

  1. Copy as DNG
  2. Copy
  3. Move
  4. Add
In het plaatje hierboven is copy as DNG geselecteerd: eronder staat 'convert DNG in a new location and add to catalog. Dat is wat er gebeurd. Maar wat betekent dat?

Lightroom is een programma voor fotografen en is dus voornamelijk bedoeld voor RAW bestanden.
Om de foto's te kunnen bewerken moet je ze eerst importeren in de Library/ bibliotheek van het programma. Je kunt dus niet zonder meer werken met foto's die ergens op je computer of je schijf staan.
In de library/ bibliotheek maak je eigenlijk een link aan naar het bestand (net zoals bij het plaatsen van foto's in InDesign). Verplaats je de foto dan is de link verbroken en dan kun je de foto niet meer bewerken. (in LR5 is daarvoor een oplossing, waar ik nu niet op in ga).

Als je foto's importeert vanuit een camera heb je eigenlijk 2 keuzes.
  1. Copy as DNG 
  2. Copy
1. Bij Copy as DNG worden je RAW bestanden uit je camera omgezet in een DNG terwijl ze op de plaats gezet worden die je als 'to' aangegeven hebt. Tegeleijk worden ze aan je library toegevoegd. Andere bestandstypen worden niet omgezet. Een JPEG blijft dus een JPEG.

Ieder camera heeft zijn eigen RAW bestand. Nikon heeft NEF, Canon heeft CRII, Pentax heeft PEF en Olympus heeft ORF. Deze RAW bestanden zijn per type camera ook weer specifiek. Dus een Nikon D700 heeft andere NEF bestand als een D800. 

Lightroom is een programma waarin je die RAW bestanden allemaal kunt openen. Maar het is niet gezegd dat je de RAW bestanden van je huidige camera over 10 jaar nog kunt openen. Het worden langzaam-aan erg veel verschillende bestanden namelijk. 

Vandaar dat men met een soort van algemeen RAW bestand gekomen is waarvan het wel gegarandeerd wordt dat je het nog kunt openen over 10 jaar: DNG.

Dus DNG is ook gewoon een RAW bestand maar wel een die voor archivering geadviseerd wordt.

Er is nog een bijkomend voordeel: Wijzigingen die je in je RAW bestand doet kan* in het geval van een DNG bestand in het bestand weggeschreven worden. Bij andere RAW bestanden wordt het als los bestandje opgeslagen. Als je het losse bestandje kwijt raakt ben je dus ook je wijzigingen kwijt.

2. Copy. Bij copy worden de bestanden uit je camera (of van bijvoorbeeld je harde schijf) gekopieerd naar een nieuwe plaats en tegelijk aan de library toegevoegd. Je CRII bestand blijft dus gewoon een CRII bestand, en een NEF bestand blijft een NEF.

3. Move. Als je voor move kiest (kan niet als de foto's op een fotocamera staan) verplaats je de bestanden van de ene plaats naar een andere plaats (dus bijvoorbeeld van een map op je bureaublad naar een map in de map documenten). Uiteraard wordt er tegelijk een link naar je bestanden aangemaakt in de library/bibliotheek.

4. Add. Kies je voor add dan blijven de bestanden staan waar ze staan. Het enige is dat ze toegevoegd worden aan de library/bibliotheek zodat je ze in Lightroom kunt bewerken. 

* Standaard worden wijzigingen in de Lightroom Library gezet. Dus niet bij of in je bestand zelf. Dus ook niet in je DNG bestand. Je hebt dus Lightroom nodig om de wijzigingen te zien. Ook als je de foto opent in Photoshop, buiten Lightroom om, zie je de wijzigingen niet.
Je kunt de wijzigingen op 2 manieren bij/in je bestand opslaan.
  1. Voor één foto: menu Metadata > save metadata to files (ctrl/cmd +S)
  2. Voor alle foto's: menu Lightroom > catalog settings > metadata > automatically write changes to XMP. (Aanzetten, staat standaard uit).





dinsdag 16 april 2013

Lightroom Default setting veranderen

In Lightroom is het mogelijk ontwikkel / develop instellingen op te slaan waarmee de foto's van een bepaalde camera (gaat op serienummer van de camera) standaard "bewerkt" worden nadat ze geïmporteerd zijn. Dit geldt niet voor plaatselijke instellingen zoals bijvoorbeeld maskers, uitsneden en rode ogen correcties.

1. Neem 1 foto als uitgangspunt en maak ALLEEN wijzigingen die je op alle bestanden uit wilt voeren in het develop menu.
2. Houdt de ALT ingedrukt > je ziet nu "set default"verschijnen rechtsonder.
of kies in de menubalk voor: develop > set default


3. Klik daarop > er verschijnt een waarschuwing. Als je kiest voor "update to current settings"dan zullen bestanden die je hierna importeert in Lightroom met deze wijzigingen bewerkt worden.
De bestanden die je al in Lightroom geïmporteerd hebt veranderen dus NIET.