Posts tonen met het label catalog. Alle posts tonen
Posts tonen met het label catalog. Alle posts tonen

zondag 11 oktober 2015

Update Lightroom; importeren

Lightroom heeft een nieuwe update die meteen zichtbaar wordt als je foto's gaat importeren. Het venster dat je dan ziet is even wennen.

Het begint met onderstaande venster waar je de plaats waar de foto's staan kunt selecteren. Dit venster heeft een naam: ;'Add Photos'


Wanneer zie je dit venster niet?
  1. Als je ingesteld hebt dat het importvenster moet verschijnen als je een camera / geheugenkaart in de computer stopt/aansluit. Menu > preferences > import opties > show import dialog when a memory card is detected
  2. Als je in het menu > preferences > import opties > show 'Add Photos' screen' uit zet



Ook het vervolg venster ziet er iets anders uit: (waarschijnlijk zonder de zijpanelen:



Klik je op dit icoon dan verschijnt/verdwijnt de linker kolom. Hier zoek je naar de bron; oftewel waar staat de foto nu.
Klik je op dit icoon dan verschijnt/verdwijnt de rechter kolom. Hier geef je aan waar de foto's naar toe moeten en hoe.
Het 'hoe' is hier nieuw; dat stond vroeger midden boven en is nu deels  te vinden bij het kopje 'advanced' en deels bij 'destination'




Bij destination kun je kiezen tussen Copy: een tweede versie van de foto maken
of Add: de foto bewaren zoals en waar die die is maar wel toevoegen aan de catalog

! Wat ik nergens meer tegenkom is de 'move' optie

Convert to DNG was voorheen de eerste functie midden boven en is nu te vinden in het 'advanced' paneel.

Wil je niet telkens weer hetzelfde invoeren terwijl je wel altijd op dezelfde manier importeert dan raad ik je aan er een 'import setting' van te maken. Dit scheelt heel veel tijd. Zeker als je de bestanden in een map op datum neerzet in dezelfde map foto's.



maandag 24 februari 2014

Beginnen in LR; catalog settings

Lightroom is een database programma. Voordat je begint is het daarom erg belangrijk alles goed in te stellen vanaf het begin. Waar op te letten?

Een aantal van de instellingen die ik niet wil vergeten.

Ik begin in de catalog settings:


  • Lightroom (mac)/ edit (PC) > catalog settings > 
  • general:  kies voor: Back up > every time Lightroom exits

  • File Handeling: Standard preview size: neem beeldschermformaat
  • File Handeling: preview quality: High (kleurruimte: ProPhoto) Medium en Low (kleurruimte: adobe RGB)
  • File Handeling: 1:1 previews: worden aangemaakt tijdens het bewerken, alleen daarvoor nodig
  • Import Sequence Number: heeft invloed op de filename (als je sequence gebruikt) tijdens het inladen en hernoemen van bestanden.

Metadata
EXIF : write data or time changes into proprietary raw Files: de eventuele tijd en datum wijzigingen worden bij het RAW bestand weggeschreven.  

donderdag 23 januari 2014

Back-up LR

Voor een fotograaf is het super belangrijk om foto's op de juiste manier op te slaan.
Hoe en waar importeer je je foto's. Hoe back-up je?

Iedereen heeft daarvoor zijn eigen manieren.
Hieronder een diagram van een soort van ideale situatie.

Hoe maak je een back-up van je catalog?

Als je Lightroom afsluit krijg je onderstaande melding. Het heeft geen nu om een back-up te maken op dezelfde computer. Je slaat hem dus op op de externe opslag bij je foto's (of in de cloud).

De vorige back-up wordt overigens niet overschreven. Dus als je iedere dag een back-up maakt dan heb je er na een maand al meer dan 20. Eens in de zoveel tijd gooi ik er dus weer eens wat weg. Je kunt ook slechts 1x per week dit venster zien: bij de 'catalog settings > general' onderin aangeven hoe vaak je dit venster wilt zien.


Hoe sla je je presets op op de cloud? (Waar staan ze?)
Ga naar Lightroom > preferences > Presets. Ongeveer halverwege zie je 'location' 
Daar kun je aanvinken dat de presets opgeslagen worden in da catalog en kun je ook zien waar de map staat op de computer 'show Lightroom Presets Folder'. Zo kun je de hele folder kopiƫren naar de externe opslag en/of naar de Cloud.

maandag 25 november 2013

Lightroom opslaan (met als doel later verder werken)

Lightroom kent diverse manieren om op te slaan waardoor je later door kunt werken op een andere computer aan dezelfde foto(s) of met dezelfde catalog. Het voordeel is dat het catalog bestand relatief klein is. Je kunt natuurlijk de catalog meenemen. Dat bestand ziet er zo uit.

Daarbij heb je dan wel een bestandje nodig om de links te kunnen vinden: Heb je dat niet dan zul je de map met bestanden zelf moeten aanwijzen (rechter muisknop als je op een bestand staat).

Wijzigingen worden in Lightroom in principe opgeslagen in de 'catalog'. De 'catalog' kun je vergelijken met het project. In de catalog staan eigenlijk geen foto's; enkel verwijzingen naar de plaats waar de foto's staan. (Denk aan een InDesign document).

Je kunt er voor zorgen dat de wijzigingen bij de foto's opgeslagen worden.
1. In het geval van een RAW foto > export > DNG
1. Per foto: kies cmd/ctrl + S (photo > save metadata to file).
2. Automatisch tijdens het bewerken de wijzigingen bij de foto's opslaan: lightroom > catalog settings > metadata : automatically write changes into XMP


Je kunt ook een heel groep foto's meenemen door te exporteren als catalog.Ga in de library op de map foto's staan (of all Photographs als je alles mee wilt nemen) > kies: file > export as catalog > Geef de map een naam en kies al dan niet voor alleen geselecteerde foto's. (onder). Je ziet ook over hoeveel foto's het gaat.
Op de door jou aangegeven plaats komt een folder te staan met daarin een map met foto's (of meerdere, je eigen mappen structuur wordt over genomen. de catalog en de previewdata. (lijkt dus op het maken van een pakket met InDesign)