dinsdag 5 november 2013

Inladen/importeren bestanden in Lightroom

Ik merk dat de keuzes in Lightroom tijdens het inladen voor sommige mensen best nog moeilijk is. Wat kies je. Ik ga proberen uit te leggen wat wat is.

Hier zie je de bovenkant van het import gedeelte (Shift + ctr/cmd + I)


De keuze die je moet maken




Hier boven zie de het plaatje met de keuze mogelijkheden:

  1. Copy as DNG
  2. Copy
  3. Move
  4. Add
In het plaatje hierboven is copy as DNG geselecteerd: eronder staat 'convert DNG in a new location and add to catalog. Dat is wat er gebeurd. Maar wat betekent dat?

Lightroom is een programma voor fotografen en is dus voornamelijk bedoeld voor RAW bestanden.
Om de foto's te kunnen bewerken moet je ze eerst importeren in de Library/ bibliotheek van het programma. Je kunt dus niet zonder meer werken met foto's die ergens op je computer of je schijf staan.
In de library/ bibliotheek maak je eigenlijk een link aan naar het bestand (net zoals bij het plaatsen van foto's in InDesign). Verplaats je de foto dan is de link verbroken en dan kun je de foto niet meer bewerken. (in LR5 is daarvoor een oplossing, waar ik nu niet op in ga).

Als je foto's importeert vanuit een camera heb je eigenlijk 2 keuzes.
  1. Copy as DNG 
  2. Copy
1. Bij Copy as DNG worden je RAW bestanden uit je camera omgezet in een DNG terwijl ze op de plaats gezet worden die je als 'to' aangegeven hebt. Tegeleijk worden ze aan je library toegevoegd. Andere bestandstypen worden niet omgezet. Een JPEG blijft dus een JPEG.

Ieder camera heeft zijn eigen RAW bestand. Nikon heeft NEF, Canon heeft CRII, Pentax heeft PEF en Olympus heeft ORF. Deze RAW bestanden zijn per type camera ook weer specifiek. Dus een Nikon D700 heeft andere NEF bestand als een D800. 

Lightroom is een programma waarin je die RAW bestanden allemaal kunt openen. Maar het is niet gezegd dat je de RAW bestanden van je huidige camera over 10 jaar nog kunt openen. Het worden langzaam-aan erg veel verschillende bestanden namelijk. 

Vandaar dat men met een soort van algemeen RAW bestand gekomen is waarvan het wel gegarandeerd wordt dat je het nog kunt openen over 10 jaar: DNG.

Dus DNG is ook gewoon een RAW bestand maar wel een die voor archivering geadviseerd wordt.

Er is nog een bijkomend voordeel: Wijzigingen die je in je RAW bestand doet kan* in het geval van een DNG bestand in het bestand weggeschreven worden. Bij andere RAW bestanden wordt het als los bestandje opgeslagen. Als je het losse bestandje kwijt raakt ben je dus ook je wijzigingen kwijt.

2. Copy. Bij copy worden de bestanden uit je camera (of van bijvoorbeeld je harde schijf) gekopieerd naar een nieuwe plaats en tegelijk aan de library toegevoegd. Je CRII bestand blijft dus gewoon een CRII bestand, en een NEF bestand blijft een NEF.

3. Move. Als je voor move kiest (kan niet als de foto's op een fotocamera staan) verplaats je de bestanden van de ene plaats naar een andere plaats (dus bijvoorbeeld van een map op je bureaublad naar een map in de map documenten). Uiteraard wordt er tegelijk een link naar je bestanden aangemaakt in de library/bibliotheek.

4. Add. Kies je voor add dan blijven de bestanden staan waar ze staan. Het enige is dat ze toegevoegd worden aan de library/bibliotheek zodat je ze in Lightroom kunt bewerken. 

* Standaard worden wijzigingen in de Lightroom Library gezet. Dus niet bij of in je bestand zelf. Dus ook niet in je DNG bestand. Je hebt dus Lightroom nodig om de wijzigingen te zien. Ook als je de foto opent in Photoshop, buiten Lightroom om, zie je de wijzigingen niet.
Je kunt de wijzigingen op 2 manieren bij/in je bestand opslaan.
  1. Voor één foto: menu Metadata > save metadata to files (ctrl/cmd +S)
  2. Voor alle foto's: menu Lightroom > catalog settings > metadata > automatically write changes to XMP. (Aanzetten, staat standaard uit).