In de fotografie is het een erg populair filter. Mensen maken er voornamelijk foto's van water mee. Je krijgt een haast geschilderd effect. Door het filter, dat licht tegen houdt, kun je foto's maken met een lange sluitertijd. Je kunt een ND filter natuurlijk ook gebruiken om het contrast te verminderen. Daar verwijst de naam van het filter niet voor niets naar.
Je hebt verschillende ND filters die licht tussen de 1 en 10 stops licht tegen houden.
Sluitertijd en diafragma bepalen
Op het moment dat je een DSLR camera gebruikt wordt het licht dat op de sensor komt door de lens (TTL) gemeten. Daarom hoeft je eigenlijk niet echt iets te berekenen.Waarop letten?
- ISO zo laat mogelijk te zetten. (Bij ISO-LO wordt ook het contrast in de foto vaak minder, dat is dus minder aan te raden omdat het filter zelf ook al een contrastverlaging tot gevolg heeft).
- In de A-stand werken en de diafragma-opening dicht doen = klein diafragmagetal (Let op diffractie). De camera betekent zelf de sluitertijd.
- In de M-stand werken: er zijn (gratis en betaalde) apps te verkrijgen die de sluitertijd en het diafragma uit kunnen rekenen.
- Zet de camera op statief.
- Probeer ook een interessant beeld te maken en niet alleen voor de techniek te gaan.
Filmen
In de filmwereld heeft het ND filter een andere functie. In film is de sluitertijd namelijk een vast gegeven namelijk 1/50seconde, tenzij je vertraagd of versneld opneemt. Daardoor kun je alleen variƫren met je diafragma en de ISO. Je hebt daarom meer kans op overbelichting. Ook kun je niet zo snel voor een grote of kleine scherptediepte kiezen; ben je meer afhankelijk van de hoeveelheid aanwezig licht. Met behulp van ND filters heb je die mogelijkheid wel.In veel filmcamera's heb je ingebouwde ND filters. Gebruik je een DSLR camera en je filmt veel dan is het echt de moeite waard een set verschillende voorzet ND filters te kopen. Hierdoor heb je meer vrijheid in de keuze voor scherptediepte: de vormgeving van je beeld.