woensdag 17 april 2013

Lightroom 5: smart previews

Tot nu toe kon je in Lightroom een foto alleen bewerken als hij daadwerkelijk aanwezig was op de computer: de link moet aanwezig zijn! Als je een foto opgeslagen had op een harde schijf en die was niet aangesloten; pech.

Daarop hebben ze nu iets gevonden: de zogeheten smart preview.
Dit is preview van 2048 pixels (langste zijde) die opgeslagen wordt in de catalogus waardoor de foto te bewerken is, te gebruiken voor web en kleine prints en in diashows.

Overigens worden deze smart previews niet automatisch aangemaakt. Je moet dit zelf doen. Ze nemen namelijk ruimte in beslag. Je kunt het alleen doen op het moment dat de foto wel aanwezig/ gelinkt is.

Hoe maak je een smart preview aan?
Daar zijn 2 manieren voor:

1. Tijdens het importeren kan dit: bij file handeling2. Bij library > previews > build smart previews. Als je dit kiest krijg je de vraag of je dit voor alle of alleen de geselecteerde foto's wilt doen.
Als de foto nu off-line is dan krijg je een zwart vierkantje bij de foto te zien. Dit betekent dat er een smart preview aanwezig is waardoor je de foto wel kunt bewerken.Zodra de foto weer on-line is worden de wijzigingen gesynchroniseerd.

Links missing,          Midden missing met wijzigingen,         Rechts origineel aanwezig en gesynchroniseerd.