donderdag 11 april 2013

Cinemagraph

Een cinemagraph is de naam van een filmpje waarin iets beweegt en de rest stil staat.
Als uitgangspunt heb je dus een filmpje .... en dan?1. Open het filmpje in Photoshop. Dit doe je gewoon via file > open. In het lagenpaneel zie je dat je filmpje in een zogenaamde video group is geplast. Ook verschijnt er een timeline in beeld. (mocht dit laatste niet het geval zijn dan kun je deze vinden onder windows > timeline).

2. Dupliceer het filmfragment en plaats de gecopieerde film boven de videogroup.


3. De lagen staan in de timeline achter elkaar: plaats ze op elkaar.


3. Bekijk het nieuwe fragment en zoek een plaats op wat je als stilstaand beeld zou willen hebben. Het     blauwe puntje met rode lijntje geeft de plaatst aan op de timeline waar je bent.

4. Selecteer de bovenste laag en ga naar layer > rasterize > video
of layer > video layers > rasterize.
De bovenste laag heeft nu een paarse kleur gekregen; het videofragment bestaat niet meer maar is omgezet naar een stilstaand beeld.
                                   
5. Nu maak je een masker op de bovenste laag: daar waar het masker zwart is zul je de beweging zien van het filmpje in de laag eronder.


6. Nu moet het filmpje automatisch gaan loopen. Dit kun je "aanzetten"in het submenu (rechts in het timeline paneel) kies voor > loop playback.
submenu
 7. Natuurlijk mag je cinemagraph geen springer laten zien: je kunt met 2 schuifjes het begin en eindpunt van je filmpje veranderen om te zoeken naar een begin -en eindpunt die mooi op elkaar aansluiten.
Schuifjes voor begin -en eindpunt
 8. Opslaan: een cinemagraph wordt meestal als GIF bestand opgeslagen.
Ga naar file > save for web en kies GIF. Onderin kun je de maten veranderen en ervoor zorgen dat het bestand blijft afspelen door "forever"te kiezen (in plaats van once). Als je wilt kijken of het bestand werkt dan kun je hem in een browser openen.


Tot slot nog een aantal foto/filmtips:

  • Werk met statief
  • Begin eenvoudig
  • Let op dat de achtergrond van hetgeen je wil bewegen egaal is
  • Filmen met DSLR camera: gebruik sluitertijd van 1/50 
  • www.cinemagraph.com
Tips voor het opslaan:
  • Als je je bestand niet op kunt slaan als GIF kan dat komen omdat het te groot is.
  • Kijk eerst hoe groot het bestand is bij image > image size en verklein het indien nodig naar beeldscherm resolutie.
  • Als het dan nog niet lukt het als een GIF op te slaan verplaats dan je -in en eindpunt (dichter bij elkaar) zodat je filmpje korter wordt.