donderdag 11 april 2013

Chromatische aberratie

Chromatische aberratie is een lensfout die je herkent aan het meestal groen/magenta randje in de foto.
Je ziet het vaak bij foto's gemaakt met een groothoeklens in de hoeken van het beeld op 100%.



De fout ontstaat als de scherpte van verschillende kleuren niet op hetzelfde punt ligt.

Als je aan een digitaal bestand denkt met 3 verschillende kanalen: rood, groen en blauw zou je kunnen zeggen dat 1 van de kanalen een beetje verschoven is ten opzichte van de anderen.

Hierdoor heb je dus ook een minder scherp beeld. Als je de kanalen weer synchroon zou laten lopen wordt dus ook het beeld scherper.

De chromatische aberratie kun je in RAW bewerkingsprogramma's te lijf gaan: zoals Lightroom en Camera RAW. Meestal is het een knopje dat je aan zet.

Foto met chromatische aberratie
Chromatische aberratie weggehaald. Let op: de oranje rand onder is nu ook scherper.
 
Nieuw in beide programma's is de mogelijkheid om zelf met schuifjes het kleurgebied waarin de onscherpte ligt aan te geven. In dit geval worden de kleuren in de randen gedesatureerd. Dit moet je dan wel heel nauwkeurig doen omdat anders ook ongewenste gedeeltes gecorrigeerd worden. Dit is te zien in het voorbeeld hieronder.

Ook het oranje gebied is hier gecorrigeerd waardoor er beeld verdwijnt.

 Ook in Photoshop zelf is bij filters > lenscorrecties de mogelijkheid om de chromatische aberratie weg te halen aanwezig. Hierbij kun je zien dat er een verschuiving plaats vindt: er komt een transparant gedeelte naast het beeld.

Origineel geopend in Photoshop > filters > lenscorrecties

Bij Auto correcties: chromatische aberratie weggehaald maar de goede combinatie van mijn lens met camera bestaat nog niet (nieuwe camera) waardoor het niet perfect gaat. Rechts van het beeld zie je transparante pixels ontstaan.

In het custom venster vind je de schuifjes weer waarbij je zelf op het oog kunt corrigeren. Rechts van het beeld zie je transparante pixels ontstaan.