woensdag 11 september 2013

Nogmaals Shake Reduction

Een paar dagen geleden schreef ik al over de Shake Reduction. http://hildemaassen.blogspot.nl/2013/09/photoshop-cc-shake-reduction.html

Inmiddels heb ik een paar functies ontdekt die het een stuk gemakkelijker maken om de bewegingsonscherpte juist te corrigeren. (in eerste instantie ook iets ingewikkelder, maar ik denk dat dat wel gaat wennen).

Op wat voor soort foto's werkt het het beste?
foto's met een lange brandpuntlens (tele).
Als ze binnen gemaakt zijn dan zonder flits
Foto's met zo weinig mogelijk ruis.

Analyseren
Op het moment dat het venster van het filter geopend wordt zie je dat er iets berekend wordt en er komt een selectie in beeld. Er wordt eigenlijk geanalyseerd hoe de camera bewogen heeft.

Je kunt, bij advanced, zelf een tweede plek kiezen door een tweede kader te trekken. Of het programma een tweede plek uit laten kiezen door op het selectie icoon met + teken te klikken.
Op het moment dat je een van de twee hierboven genoemde doet krijg je een nieuwe berekening van die plek. Dat is fijn omdat in een beeld de mate van bewegingsonscherpte niet overal het zelfde hoeft te zijn. Als er twee mensen in beeld staan zullen die niet in hetzelfde tempo bewogen te hebben. De verschillende metingen worden op onderstaande manier weergegeven.

het advanced venster
   Je kunt dit ook vergroten door rechts onder op het pijltje van het geselecteerde (blauwe) vierkantje te klikken. 
De plek waar je de analyse op uit wilt oefenen moet contrast en bij voorkeur randen hebben.  Anders krijg je een driehoekje met een uitroepteken erin.
Als je twee van de resultaten met elkaar wilt vergelijken doe je dat door een tweede aan te klikken met de CMD/CTRL toets. Met de schuifjes Smooting en suppression rechts bovenin kun je de resultaten meteen iets verfijnen.
Als je het 100% preview venster wat rechts onder staat. los op het beeld wil hebben (en daar kunnen verplaatsen dan kan dat met de letter Q op je toetsenbord. Als je op het ikoontje links onderin het "loep venster" klik wordt een her-analyse gemaakt van dat stukje in beeld.