woensdag 11 september 2013

Lagen omzetten naar losse bestanden

In Photoshop CC is er een nieuwe manier om lagen, groepen en en smart objects  automatisch op te slaan als gif, jpeg of png.

Hoe?

Je hebt een bestand geopend in Photoshop.
Je dubbelklikt op namen van de lagen of groep(-en) en typt daar .jpg, .png of .gif achter.


Dan ga je naar file > generate > image assets.

Op dit moment worden de lagen opgeslagen in het gekozen bestandsformaat.






* Er wordt trouwens een uitsnede gemaakt.









* De losse lagen in de groep worden niet apart opgeslagen ook niet als je die apart benoemd. Zelfde geldt voor smart objects.


* De bestanden worden opgeslagen in een mapje "image assets" geheten bij het Photoshop bestand.      Is het bestand nooit opgeslagen dan wordt er een map aangemaakt op de desktop/bureaublad.

* Een laag zonder inhoud wordt geen bestand.



Hoe worden de bestanden opgeslagen? (kwaliteit)

  • JPG kwaliteit 90. Je kunt dit ook bepalen tijdens het geven van de naam aan de laag/groep. In het voorbeeld hieronder zie je achter.jpg het getal 5 staan en daaronder 50% beide geven hetzelfde resultaat namelijk kwaliteit namelijk 5. 


  • PNG wordt standaard in 32 bits opgeslagen. Wil je 24 bits dan verander je de naam door achter .PNG24 te typen.


Maten veranderen:

Als je de maten wil veranderen kan dit op 3 manieren. In alle 3 de gevallen komen de maten vooraan in de bestandsnaam te staan. (Spaties in naamgeving zijn niet nodig, mag wel)
  1. Aangeven van procenten. zoals: 45% Voorbeeld_3.png24
  2. Als je in pixels denkt kun je het volgende doen: 1080 x 800 Voorbeeld_3.png24 (je hoeft dus geen px toe te voegen).
  3. Voor maten die geen pixels zijn moet je wel het soort typen zoals mm, cm, in. Dat ziet er dan als volgt uit: 100mm x 4in Voorbeeld_3.png24 (je hoeft dus niet dezelfde maateenheid te gebruiken).
Tussendoor genereren:

Als je deze functie 1x gebruikt blijft de functie aangehinkt. Maar nieuw benoemde lagen worden niet automatisch gegenereerd. Daarom functie uitvinken en weer aanvinken als je de nieuwe lagen ook apart op wilt slaan. Ze komen dan in het bestaande mapje te staan.