zondag 11 november 2012

LR en softproofing

Nieuw in Lightroom 4 is de mogelijkheid om kleuren te softproofen voor zowel beeldscherm als print. Voor print wel alleen met kleurprofielen die aanwezig zijn op je computer.
Je kunt alleen RGB printprofielen softproofen, het blurb kleurprofiel helaas dus niet want dat is CMYK. Hopelijk is dat in een volgende versie wel mogelijk.

Even een beetje achtergrond informatie.
RAW bestanden hebben geen eigen kleurprofiel. Deze wijs je pas toe op het moment dat je de foto opslaat als een ander bestand bijv. TIFF, JPEG of PSD.
Het Develop menu gebruikt Pro Photo RGB als kleurruimte (dit is een grote kleurruimte)
In de library module worden de previews bewaard als Adobe RGB (een kleinere kleurruimte)
In de print module wordt Adoe RGB gebruikt in de "draft"functie; tenzij je zelf iets anders kiest (zie onderaan dit artikel meer).

De meeste beeldschermen werken echter met het veel kleinere 'sRGB en als je daarvoor een foto opslaat heb je dus kans dat een aantal, de gesauteerde kleuren een kleurverschuiving laten zien.
Oftewel; ze zien er anders uit. Die kleuren die niet weergegeven kunnen worden door de monitor heten "out of gamut". Adobe RGB 1998 zit qua hoeveelheid kleuren tussen 'sRGB en ProPhoto RGB in.

Hoe ga je naar softproofing? 
1. Develop menu: view > soft proofing. (of letter S op toetsenbord)









2. De achtergrond rondom de foto wordt nu wit en er verschijnt onder het histogram (rechts) een submenu. Het is mogelijk een proof copy te maken; dat raad ik aan, het is een soort van virtuele copy. In de naam zie je het profiel waarin gepreviewd wordt.




3. De (rendering) intent is de manier waarop de kleurruimte omgezet wordt.

  • Bij perceptueel worden alle kleuren iets veranderd maar blijft de onderlinge afstand van de kleuren tot elkaar gelijk; de sfeer blijft daardoor behouden.
  • Bij Relatief blijven de kleuren die ook in de nieuwe kleurruimte vallen behouden alleen andere kleuren "out of gamut" verschuiven. Als het om reclame producten gaat waarbij de kleur belangrijk is kies je voor deze optie. 
4. Bekijk welke kleuren "out of gamut"zijn. Boven het histogram zijn 2 ikoontjes ontstaan.
  • Beeldscherm (links) monitor gamut warning geeft blauwe waarschuwing als kleuren moeten veranderen.
  • Papier (rechts, Shift +S) gamut warning geeft rode waarschuwing als kleuren moeten veranderen.
links is monitor en rechts is papier simulatie
Zoals je ziet zijn er andere waarschuwingen voor het beeldscherm als voor papier. Het beeldscherm kan dus andere kleuren goed weergeven als het papier. Bovendien zien we de blauwe kleuren dus niet zoals ze straks geprint zullen worden.

5. Je kunt nu zelf de kleuren gaan aanpassen voor het nieuwe profiel. Ik heb al eerder gezegd dat "out of gamut"een probleem is van gesatureerde kleuren. Als je de kleuren minder gesatureerd maakt los je het probleem dus op. Ik raad aan dit plaatselijk te doen. Bijvoorbeeld met HSL: 
Saturatie of Hue veranderen of 1 kleur of met maskers. 

Links origineel, rechts kleuren die wel te printen zijn.


Zoals je ziet is het verschil in het voorbeeld best groot. Hierbij is de saturatie weggehaald. De ene keer is dat het beste, de andere keer helpt een kleine kleurverschuiving (hue) beter.
Sommige printkleuren komen echt niet in de buurt van de originele.

6. Zelf een kleurprofiel toevoegen/installeren:
Windows \ system32 \ spool \ drivers \ color folder (of rechter-muis-klik op profiel > instal profile)
MACOS/OS  / users/ username / Library / colorSync / Profiles folder

Printen: 

Het softproofen werkt in de develop modus, daar doe je het ook, maar wat nu als je wilt printen met het profiel wat je gebruikt hebt?

A. Je gaat naar de print module en daar vind je helemaal onderin ook het een en ander over kleurmangement.

In "draft mode printing" worden de previews (in Adobe RGB) uit de library module gebruikt waardoor een RAW bestand dus niet omgezet (verkleind e.d.) hoeft te worden. Dit gaat dus snel. Bovendien wordt het kleurmanagement door de printer geregeld. (niet in Lightroom).


Als de draft mode uit staat kun je Lightroom het kleur management laten doen.



Als je een eigen printprofiel hebt dan is het slim lightroom het kleurmanagement te laten doen.
! Het kleurmanagement in het printer menu moet dan uit staan; anders gaan ze elkaar overrulen.
Color settings printer uit


CMM door Lightroom zet cmm printer uit
CMM door printer, in printermenu keuzes maken

Op het plaatje hierboven zie je een nieuwe functie in het printmenu. Namelijk het aanpassen van "brightness en contrast"Je krijgt hiervan geen preview dus het is "trail en error".
Wat de functie doet is de foto wat lichter en/of contrastrijker printen.