vrijdag 9 november 2012

Lightroom Book Layout

Je kunt verschillende Layouts kiezen in Lightroom. Dit kun je pagina per pagina doen. 

Maar het is ook mogelijk om pagina's vast automatisch met je foto's te laten vullen. Uiteraard kun je later nog wijzigingen aanbrengen.

In het paneel "auto layout" kun je voor dit vullen kiezen voor een "preset"van een layout. Waarbij het mogelijk is je eigen preset te maken. Je kunt dit het beste doen op basis van "favorites".

Een pagina tot favoriet maken kun je doen door er met je rechter muisknop op te staan (niet klikken) en dan "add to favorites" te kiezen. ( een favoriet verwijderen gaat op dezelfde manier).

Als je op Presets klikt, in het auto layout venster, dan kun je voor edit auto layout kiezen. 
Je krijgt nu een venster waarin je voor de linker en rechter pagina instellingen kunt kiezen. (Zelfde als andere zijde kan ook)
Keuze is: 

  • Pagina blank (leeg)
  • Fixed layout (vaste layout)
  • Random from favorites (Er wordt gekozen tussen de favorieten)
Bij Fixed layout kies je één pagina opmaak van keuze waarmee het boek gevuld wordt.
Bij Random from favorites kun je het aantal foto's per pagina nog aangeven. Twee opties kiezen is hier ook mogelijk. Let op: als je voor 4 kiest maar je hebt geen favoriet met 4 afbeeldingen dan kan dit Lightroom laten vastlopen.

Verder is het mogelijk voor de opmaak van de foto's voor fit (niets wordt afgesneden, maar pagina heeft wit randje) of fill kiezen. 

Ook kun je kiezen voor het lettertype van de tekst vlakken: text style (soort paragraaf style)  
voorbeelden tekst style
De layout instellingen kun je opslaan als preset voor een volgende keer.

Resultaat

Als je na nu op de knop: "create auto layout" drukt gaan er pagina's gemaakt worden.
Je ziet een soort "tellertje"in beeld. Als je op "stop" drukt en dan voor een andere preset kiest, dan gaat hij met de andere preset gewoon verder met pagina's maken. Je kunt ook een aantal van deze layout preferenties van te voren ingeven.
Ga daarvoor naar het keuzemenu "book > book prefences>"

 Hier kun je voor "fill / fit"kiezen voor de foto's  of voor autofilling (doe ik zelf niet) Ook met betrekking tot het automatisch toevoegen van tekst (waarover meer in een ander artikel http://hildemaassen.blogspot.nl/2012/11/lightoom-book-tekst.html) zijn hier voorkeuren aan te geven.