zaterdag 10 november 2012

Defringe in Camera RAW 7.1

In het vorige artikel zei ik dat er voor mij 2 grote veranderingen in Lightroom 4.1 zijn. Maar eigenlijk is dat niet helemaal juist gesteld. De verandering die ik hier ga beschrijven is eigenlijk een verandering die hoort bij de camera RAW plugin 7.1. Dit verhaal is voor Bridge dus hetzelfde.

Bij lenscorrecties had 7.0 twee tabbladen; "profiel" en "manueel".
In 7.1 zien we "color" erbij komen.

In color zien we dat er twee fouten weg gehaald worden namelijk Chromatische aberratie en Defringe. Technisch gesproken is defringe geen lensfout maar het is wel heel erg fijn dat de twee functies op dezelfde plaats zitten omdat ze voor het beeld hetzelfde effect hebben namelijk een gekleurd randje bij name op plaatsen met hoge contrasten. Omdat ik zelf niet kan zien waar de kleurzweem in de rand van afkomstig is is het gewoon trial and error.


origineel, magenta randje rechts, bij lange zijde links een blauwe kleurzweem. Bij het touw zien we rood en groen.
De functie "remove chromatic aberration" is de kleurzweem bij het touw weg. Het blauw is magenta geworden.
Met het pipetje op de magenta kleurzweem wordt deze "ontkleurd"waardoor ook die neutraal is.

Als je het pipetje gebruikt dan zie je een raster met kleuren waardoor je heel precies een kleur kunt kiezen

Het is in deze foto mogelijk om de kleurzweem in deze foto alleen met defringe weg te halen maar dan is er ook veel kleur uit de hele foto verdwenen. Dus dat is niet ideaal.
Conclusie: Probeer heel precies te zijn met het weghalen van kleurzweem in de randen omdat dat ook effect kan hebben op de kleurintensiteit van de hele foto. Begin met het weghalen van chromatische aberratie en als dat niet lukt ga dan naar deftige. Probeer de kleurrange waarbinnen je de correctie maakt zo klein mogelijk te houden. (Schuifjes Purple Hue en Green Hue)