vrijdag 9 november 2012

Lightoom book, tekst

In de book functie van Lightroom kun je tekst in een pagina invoeren. Maar wat zijn daarbij de mogelijkheden? 

Allereerst zijn er natuurlijk verschillende fonts (lettertypes) waaruit je kan kiezen. 
Daarbij kun je kiezen voor regular (normaal) cursief (schuin) en afhankelijk van het gekozen lettertype nog veel meer.

De kleur van de letter is te veranderen door op het zwarte vlakje te klikken.
Size is de grootte. Een normale grootte voor een tekst in een boekje is rond de 11/12 pixels. Een titel rond de 20/24 pixels. De opacity is de transparantie van de letter.


Er zijn natuurlijk standaard pagina's met tekstvlakken maar het is ook mogelijk om "photo capion"aan te zetten. Deze heeft een paar voorinstellingen. Zo kun je zelf kiezen wat er in dat vlak aan tekst kunt maar je kunt ook gebruik maken van de metadata die al in de foto staat. De metadata kun je zelf aanpassen in het library venster. Als je in de metadata "capion"invult dan zal dat zijn wat er op de pagina komt te staan mits Photo caption aan staat.

In het photo Cation menu kun je ook de plaats ten opzichte van de foto regelen (er boven, erop of eronder). Page caption is ook een tekstvlak, verplaatsbaar over de pagina. 


Nog even terug naar het type paneel, de rest van de mogelijkheden.
  • Tracking: onderlinge letter-afstand.
  • Baseline: grootte van het tekst-vlak. 
  • Leading (auto) onderlinge regel-afstand.
  • Kerning (auto) inspringing: spatie vanaf de kant voordat je gaat typen, of tussen twee woorden.
  • Colums: aantal kolommen waarin de tekst staat.
  • Gutter: afstand tussen de kolommen.
  • Uitlijning: links, rechts, midden, regel vullend (vullend: heeft submenu met instelling hoe te handelen voor de laatste regel).

Voor de tekst zijn ook prefences (voorkeuren) in te stellen. Bij ieder boek zal dit dan gebeuren.
Ga naar het menu "book> book preferences. Onderaan staan tekst opties: naast caption, title en image name is er ook "filler text". Hierbij worden tekstblokken gevuld met onzin tekst. Deze is niet zichtbaar op het moment dat je het boek publiceert (via blurb), opslaat als JPEG of PDF. Als je geen fileer text ziet.... check dan of bij "guides" filler text aangevinkt staat.

Constrain captions to text safe area: tijdens het produceren van een boek wordt het aan het eind schoon gesneden. Tijdens het snijden heb je kans dat er een stukje van het beeld aangesneden wordt. Daarom moet je er met het plaatsen van tekst altijd rekening mee houden deze niet te dicht op de rand te zetten.
De guides/ hulplijnen hiervoor kun je ook aanzetten in het guides-paneel.