dinsdag 20 november 2012

Boekje Lightroom voor printshop 2

In het bericht hiervoor http://hildemaassen.blogspot.nl/2012/11/lightroom-boekje-voor-printshop-glr.html heb ik opgeschreven hoe je een PDF document in InDesign kunt plaatsen om het te verkleinen en cropmarks toe te voegen.

Er is een andere methode om in InDesign een PDF file met meerdere pagina's te plaatsen.
Maak een document aan (1 pagina is voldoende)

Voor het boekje 8x10 inch. gemaakt met Lightroom zijn de maten zoals hieronder de juiste (mits je ook de "bleed"van 3 mm instelt). Zet facing pagina's uit.


Ga daarna naar "windows > utility > scripts > appleScripts > placeMultipagePDFAlle pagina's worden nu automatisch geplaatst. Je zult ze wel nog even moeten nalopen om te kijken of ze gecentreerd staan (in het midden).Je document is nu nog te groot. Je kunt die op meerdere manieren kleiner maken. Laten we naar een nieuwe manier kijken. Ga naar de pagina's en kies in het submenu voor "Create Alternate Layout".

Nu moet je gaan rekenen: de maten zoals ze hieronder in het voorbeeld staan kloppen (verhouding) maar zijn wel behoorlijk kleiner. Let ook op de bleed meerekenen. (Voor school is de maximale breedte 21 cm worden. Bij de maten hieronder heb ik het originele bestand gedeeld door 20 en daarna vermenigvuldigd met 17).
Als je liquid page rule: "scale"aanzet zullen alle foto's geschaald worden naar de nieuwe document grootte (geef de layout een naam (anders doet hij het niet).
Nu heb je 2x hetzelfde document met andere maten. 

Daarna kun je exporteren naar PDF en vergeet dan niet de cropmarks e.d. te plaatsen (zie artikel hiervoor). Bij pages kun je bij de range de "alternate layout: verkleind"kiezen.
Als je dit vergeten bent kun je achteraf in Acrobat ook snijtekens toevoegen: Ga naar tools > Action wizard > Create New Action > more tools > add printer marks.Geef de actie een naam en daarna is het een kwestie van de actie laten lopen. Eén probleempje heb ik nog niet opgelost. Op pagina's waarvan de afbeelding aflopend is zie ik de croptools niet.