donderdag 25 oktober 2012

Plaatsen van bestanden in Muse

Muse kan JPEG, Gif en PNG bestanden plaatsen. In die gevallen wordt er een link gemaakt naar het originele bestand. Op het moment dat je een PSD bestand plaatst wordt dan maakt muse er een ander samengevoegd bestand van wat zonder link geplaatst wordt; embedded.

Een bestand wordt altijd, ook als je het in muse verkleind bewaard en geüpload in het originele formaat. Daarom is het aan te raden bestanden zelf vooraf de goede formaten mee te geven.


In het "assets" menu kun je problemen zien m.b.t. geplaatste bestanden. De 9 kleurtjes (bovenste 2 icoontjes) geven aan dat het origineel te klein / te groot is.
Het icoontje met vierkantje en driehoekje geeft aan dat een bestand "embed" is.

De bestanden waar geen icoontje bij staat zijn gelinkt. Als de originele afbeelding veranderd wordt krijg je een uitroepteken te zien in het assets paneel. Klik je met de rechtermuisknop op dit uitroepteken dan krijg je de mogelijkheid het bestand te updaten en verdwijnt het uitroepteken.


Plaats je een .PSD bestand dat uit meerdere lagen bestaat dan kun krijg je een keuzescherm tijdens het plaatsen: iedere laag apart kun je nu kiezen (import layer) of het eindresultaat (import composite image).

Als je voor een aantal lagen kiest en daarna op OK dan zie je een klein getal bovenin verschijnen. In dit geval 3. Ik heb dus 3 afbeeldingen die ik één voor één kan gaan plaatsen. De afbeelding die als eerst geplaatst wordt is bovendien klein te zien. Met pijltjes toetsen kun je hierdoor navigeren. Met de escape kun je er één verwijderen. Als je in het venster  "Clip to Layer Content" aangezet hebt dan worden de kaders aangepast aan de inhoud. Als je het origineel bewerkt dan wordt het ook gewijzigd in Muse.