donderdag 18 oktober 2012

InDesign optimaler gebruiken basis

InDesign is een opmaak programma. Het prettige daarvan is dat je, als je het goed doet een heleboel automatisch kunt laten doen. Denk aan paginering, index met verwijzing naar pagina's en het maken van een inhoudsopgave.

Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel mogelijkheden voor tekst, te denken aan uitvullen en spatiƫring. Het is echter niet de bedoeling dat je met de hand "enter" indrukt als je een woordje op de volgende regel geplaatst wil hebben. Als de klant dan een stukje tekst ergens tussen geplaatst wil hebben moet je dan namelijk weer alle entertjes weghalen en op een andere plaats gaan zetten.

Als je goed wilt werken in InDesign en de mogelijkheden optimaal wilt benutten moet je je wel aan een paar regels houden.

1. Maak een stramien, of meerdere stramienen (master pages). Dit om er voor te zorgen dat bijvoorbeeld alle kantlijnen even groot zijn. Dat tekstblokken even breed zijn etc..

Als je bijvoorbeeld naar een krant kijkt, naar de pagina's dan zie je dit werken met stramienen heel erg duidelijk terug.

Dingen die op de pagina's terug moeten komen zet je daar gewoon vast in. Ze staan ook standaard "vast? zodat je ze niet zomaar kunt verplaatsen. Wil je op 1 pagina een uitzondering maken dan kun je ze "los koppelen" met Shift+ ctrl + klik.


2. Sla de kenmerken van de tekst op: dus als je voor de kop een bepaald lettertype, kleur, formaat etc. gebruikt sla dat dan op als paragraph styles. Op letter-niveau kun je dit doen als character styles.
Werk consequent. Als je alle koppen netjes de paragrah styl "kop" meegeeft en je verandert bijvoorbeeld de kleur, dan zal dit voor het hele document bij alle koppen wijzigen.

 


3. paginering: In de master kun je paginanummers aangeven. Dit doe je door een tekstvlakje aan te maken. Je kiest nu voor: type> insert special Character > markers > current page nummer. (in het menu onder de rechtermuisknop zit het ook).

Op je masterpagina zal een letter verschijnen in het hokje. Een "A" op A-master, een "B" op B-master enz. 
De paginering begint op pagina 1. Wil je dat het op een andere pagina begint dan ga je in "pages" op de pagina waar je wilt beginnen staan. Onder de rechter muisknop vind je dan de optie:"selection & numbering". Kies dan start page Numbering at (gewenste nummer, meestal 1). Zit ook onder menu "layout > numbering & selection options".


Inhoudsopgave: ook een inhoudsopgave is automatisch te genereren mits je paragraphstylen hebt aangemaakt. Daar ga ik in een volgend bericht op verder.