vrijdag 5 oktober 2012

Filmpjes en geluid openen en opslaan in PS

In Photoshop CS6 is er met video meer mogelijk als voorheen. Eerst moet ik dan wel een filmpje hebben. Dus eens kijken naar het openen.

De bestandsformaten die ik kan openen: .264, 3GP, 3GPP, AVC, F4V, FLV, MOV, MPE, MPEG-1 en MPEG_4 (voor MPEG-2 is moet een decoder geïnstalleerd zijn), MTS, MSF, R3D, TS, VOB.

1. File > open en selecteer het film bestand. De film zal dan geopend worden. Het paneel timeline (heette animation in eerdere versies) als het goed is ook. Je kunt dus beginnen met monteren.

2. Als je in het timeline paneel gaat staan en op het film icoontje klikt kun je via het submenu kiezen voor "add media". De beste optie om een tweede fargment toe te voegen.Andere opties:


  • Als je meerdere bestanden tegelijk opent dan worden ze in verschillende vensters geopend. Met slepen kun je de fragmenten in 1 document plaatsen. 
  •  Je kunt een fragment ook plaatsen: file > place. Het zal dan een smart object worden.3. Bij files import is ook een functie naar video: videoframes to layers. Dit is bijvoorbeeld om een stopmotion te maken. Je moet dan "make frame animation" aan zetten. Als je één los beeld uit een fimpje wilt genereren lukt dat met deze optie ook.  Het programma zal niet meer dan 500 lagen maken zo laat de waarschuwing ons weten. Is je filmpje dus langer dan kun je aangeven (met schuifjes) welk stuk je omgezet wilt hebben.
frame animation

4. Het is nu tevens mogelijk aparte geluidsfragmenten te openen en hierin te knippen en plakken. Fade-in en fade out zijn mogelijk. De bestandsformaten die ondersteund worden zijn: AAC, AIFF, M2A, M4A, MP2, MP3.
  • Als ik in de timeline op het muziek-icoontje klik dan krijg ik een submenu met de optie "add audio".  Klik je op het audio fragment zelf dan krijg je fade opties.
  • Klik je op het video fragment dan kun je het met de video opgenomen geluid uit zetten: mute audio. Het gemaakte opslaan als een video: file > export > render video.
  • Als ik kies voor file > open en dan een geluidsbestand kies dan wordt het in een videolaag geplaatst. Dat is wel een beetje vreemd.

geluidsfragment geopend via file > open.

5. Je kunt 3 soorten bestanden opslaan: MP4, MOV (mensen met een PC moeten daarvoor Quick Time los installeren), DPX (een formaat bedoeld voor frame animaties die in andere professionele video projecten geimporteerd gaan worden, te denken aan Adobe Premiere). 
  • Overigens is het ook nog mogelijk om een Photoshop Image sequence op te slaan. Op dat moment worden de frames als losse tiff bestanden opgeslagen. 
  • Wil ik later nog verder monteren dan kan ik het bestand opslaan als PSD.