vrijdag 5 oktober 2012

Effecten, adjustments en filters binnen video bewerking PS CS6

In CS 6 kun je zoals ik hiervoor al schreef video's bewerken. Ook kun je geluid toevoegen, tekst door beeld laten lopen of een foto pannen, roteren of zoomen. En de typische Photoshop mogelijkheden als adjustmentlayers, maskers, effecten en filters zijn gewoon te gebruiken.

Eerst een een paar basis tools van video bewerken:

In het timeline paneel kun je het geluid aan/uit zetten.

Het schaartje is om een stuk van een fragment te knippen.

Het zwart witte hokje geeft een submenu met fade = overvloei mogelijkheden. Sleep degene die je wilt naar het gewenste fragment. Onderin kun de de duration, snelheid van de overgang, van te voren instellen.

De timeline kan in frames of secondes gezet worden. Daarvoor moet je in het submenu (pijltje rechts naar de Animation Panel Option gaan. Je kunt nu kiezen voor frame number of timecode.

Met de schuifjes eronder geef je aan wat het begin en het eind van de video is. Het blauwe pijltje met rode lijntje is de plek waar de cursor is.
Video fragmenten worden in een groep geplaatst. Maak je een tweede groep met fragmenten dan komen die op de tijdlijn eronder te staan. Ook foto's kunnen ertussen geplaatst worden. De naamgeving van de lage zie je terug in de timeline.
 Als je een adjustmentlayer toevoegt dan kan dat op alle lagen onder het effect of maar 1 laag.

adjustmentlayer op videolaag of lagen
Effecten kunnen op 1 laag of op een groep werken, net zoals maskers.
effect op groep of laag

Als een adjustmentlayer boven een groep staat dan verschijnt hij ook in het timeline paneer en kun je zelf bepalen waar het te zien is en bijvoorbeeld de transparantie / opaciteit veranderen (van bijv. 10% naar 100%) 


Wil je in een videolaag de positie, style of opaciteit veranderen dan moet je hem eerst omzetten naar een smart layer. Je kunt dit doen met 1 fragment of met een hele groep. (layer > smart objects > convert to smart object).

Ook als je een filter wilt gebruiken op een groep of fragment moet deze omgezet worden naar een smart object. Dit kan ook bij filter > convert for smart filters (heeft zelfde effect os layer > smart objects > convert to smart object).

In het onderstaande filmpje zie je: 
  • bij het eerste fragment filter oil paint.
  • een cross fade naar het tweede fragment
  • een overgang naar adjustmentlayer zwart wit (opaciteit)
  • Door een masker op een filmlaag zie je een tweede filmpje eronder (in rondje)
  • Tekst die langs komt met effect: position lagen

Timeline