vrijdag 1 januari 2016

Muse en koppelingen

Net als bij InDesign en Lightroom werkt Muse met koppelingen naar een bestand. Ook bij Photoshop is het tegenwoordig trouwens mogelijk gelinkte bestanden te plaatsen.

Het verschil is de benaming. Bij InDesign en Photoshop praten we over een link. In Muse heet het paneel waarin je kunt zien over welke bestanden het gaat "assets" (in de Nederlandse vertaling elementen).

Hieronder zie je een afbeelding van een InDesign paneel naast dat van Muse.

Links InDesign Links paneel, rechts Muse assets/elementen paneel

In beide panelen staat een vraagteken. Dit betekent dat de link naar het bestand weg is en dat je dus alleen een preview van het bestand hebt. Dit is niet erg als je aan het werk bent maar in het eindresultaat zorgt dit voor een slechte kwaliteit weergave waardoor je onscherpe of geblokte afbeeldingen zult krijgen.

Voor mensen die InDesign of Photoshop panelen gewend zijn is een Muse paneel behoorlijk wennen. Alle gereedschappen die je onderin een paneel ziet om bijvoorbeeld (in het links paneel) opnieuw te linken missen bij het Muse paneel. Ook is het submenu rechts bovenin niet aanwezig: wat nu?

Als je op de regel met het vraagteken met de rechtermuisknop klikt zie je een paar opties:

  • Opnieuw koppelen: als je hierop klikt ga je naar de finder en de map zoeken waar het bestand nu instaat. Je klikt op het bestand en dit wordt dan gekoppeld.
  • Naar gebruikte elementen: je gaat naar de pagina waarop het bestand gebruikt is.
  • Koppeling insluiten: het bestand wordt opgeslagen in het muse bestand dat daardoor groter wordt.
  • Volledige pad kopiëren: Je kopieert het hele pad waar het bestand te vinden was toen je het in het bestand plaatste. In mijn geval was dat /Users/Maassen/Downloads/AdobeMuseIcon.png


Als een afbeelding geplaatst is in een diapresentatie / slideshow dan kan de melding er net iets anders uitzien zoals hieronder te zien is. Het bestand is dan vaker op een pagina geplaatst (als miniatuur en groter). 


Moet je ieder bestand één voor één opnieuw koppelen als je een hele map verplaatst hebt? gelukkig niet. Als je eenmaal één afbeelding terug gevonden hebt zal Muse de rest opnieuw koppelen en erbij vertellen hoeveel koppelingen dat waren. (zie afbeelding hieronder)

Als een element/asset al goed gelinkt is zijn de hoeveelheid keuzes iets groter. Zo kun je het bestand opnieuw koppelen of het origineel rechtstreeks bewerken.


Andere iconen/waarschuwingen in het elementen / assets paneel:

Als een bestand ingesloten is in het bestand dan krijg je een zwart wit icoontje met een vierkant en driehoekje.

Als het bestand te klein is (te groot op een pagina geplaatst) krijg je een geel driehoekje met uitroepteken.

Het bestand is bewerkt en de koppeling niet meer up-to-date.

De site wordt gemaakt om op HiDPI en  het bestand is groot genoeg daarvoor.