maandag 4 januari 2016

Een presentatie of portfolio publiceren met Adobe Slate

Soms vragen mensen je een presentatie of portfolio te sturen daarvoor is er een handige (gratis) tool: Slate op: https://slate.adobe.com. Slate is ook verkrijgbaar als gratis app voor de tablet. Er worden al redelijk wat nieuwsletters mee gemaakt en zelf gebruik ik hem wel eens voor verslagen of notulen. Het ziet er namelijk direct al professioneel uit zonder dat je daarvoor al te veel moet kunnen of moet doen.  Je kunt het resultaat direct online zetten openbaar of alleen zichtbaar voor mensen met de link. Je de slate ook delen via bijvoorbeeld Facebook. 

Het systeem is behoorlijk eenvoudig. Je hebt een Adobe account nodig (als je er geen hebt dan kun je er een gratis aanmaken). Kies: create new story. Daarna kun je gewoon gaan typen voor de 'voorpagina' Als je onderin op het +je klikt kun je een foto toevoegen vanuit je computer, Lightroom, web of via dropbox. Er zijn verschillende thema's die je presentatie allemaal een ander uiterlijk zullen geven.


 
Na de voorpagina kun je beginnen met bijvoorbeeld tekst. Als je tekst geschreven hebt zie je erboven een aantal keuzemenu met: H1, H2 en ". Deze keuzes zullen allemaal een ander uiterlijk geven aan de getypte tekst. Welk uiterlijk is afhankelijk van het gekozen thema. Ook kun je de tekst vet gedrukt of cursief maken en kunde uitlijnen op links, rechts of centraal. Tot slot kun je een lijst met cijfers of puntjes zetten.

voorbeeld van H2
Voorbeeld van H2 
voorbeeld van "

Je kunt een  photo toevoegen. Ook daarbij hoort weer een keuzemenu. Er zijn opties om de foto weer te geven. Je kunt ze gewoon proberen en zien sat het gevolg is. Als je een bijschrift bij de foto plaatst komt dit er soms onder te staan, zoals bij inline. Ook zijn er opties waarbij het bijschrift in een half transparant vlak over de foto verschijnt zoals 'window'. De foto is te verplaatsen ten opzichte van de tekst. De tekst is gewoon te kopiëren vanuit bijvoorbeeld word als je dat zou willen.

Als je een link wilt maken dan kun je daar een titel aangeven en er verschijnt een button in de presentatie naar die link.



Als je voor een foto grid kiest komen er meerdere foto's naast elkaar te staan. De volgorde van de foto's onderling zijn te veranderen en je kunt ook een foto over de hele breedte plaatsen.  

Bij een diashow kun je in de foto's een ander kader plaatsen met daarin tekst of een andere foto. Hoe meer tekst hoe groter het vlak.




Bij een aantal van de foto functies zie je focal point staan: dit is zodat je kunt kiezen wat iemand ziet die bijvoorbeeld op een telefoon de presentatie bekijkt; staand (niet liggend).
Als je klikt op focal point zie je een rondje, dat versleep je. Rechts boven zie je in het kader wat de kijker te zien krijgt.



O ja, al die dingen zien en de verdere interactie die er automatisch aan toegevoegd wordt dat kan op:
https://slate.adobe.com/cp/ILbvJ/