vrijdag 6 juni 2014

Tint veranderen : Gradient Map > Photographic Toning en blending

Er zijn meerdere functies in Photoshop met de naam Gradient

1. De gradient tool: meestal te gebruiken voor rechtlijnige of ronde verlopen. Meestal gebruik ik deze op een masker om een verloop te creƫren van de ene naar de andere laag, bij een (smart) filter of op een adjustmentlayer.

2. Fill layer gradient: je vult een laag met een gradient / verloop of een shape (vorm)3. Gradient Map: meestal te gebruiken om een kleurtint te wijzigingen. Er zijn in deze functie gradients voor Photographic Toning aanwezig. Die bijvoorbeeld onderstaande resultaat tot gevolg kunnen hebben:


Hoe werkt dat? Als je gaat naar menu > layer > New Adjustment Layer > Gradient Map dan krijg je onderstaand venster. Met, in de standaard instelling, niet al te veel mogelijkheden. 
Ga je op het wieltje staan rechts naast de kleurtjes dan komt er een menu naar boven met meer mogelijkheden waaronder: Photographic Toning > append (toevoegen). Nu heb je meer mogelijkheden.Standaard gebruik van deze Photographic Toning Gradient Maps geven een beetje het effect van een duotoon foto. Zelf vind ik dat een beetje te veel op een filter lijken. daarom kies ik vaak een blending modus voor de Adjustment Layer om het effect iets af te zwakken. De opaciteit verminderen is smoms ook een optie. Ik laat hieronder het effect van een aantal blending opties zien op het beeld.
In de Nederlandse versie heet blending 'overvloeien'

Origineel

Links Gradient Map blending: Normal (standaard instelling),  rechts opacity 50% 
Van links naar rechts blending: 1. Darken, 2 Multiply, 3. Color Burn

Van links naar rechts blending: 1. Lighten, 2 Screen, 3. Color Dodge
Van linksboven naar rechts onder blendings: 1. Overlay, 2. Soft Light, 3. Hard Light, 4. Vivid Light
Links blending: Hue,  rechts blending: Color