donderdag 5 juni 2014

Perspective Warp

Met de Perspective Warp functie kun je, behalve van een object, ook het perspectief van een hele foto iets wijzigen. Zowel de hoek waarin, in dit voorbeeld, een gebouw staat, als ook de lijnen in perspectief.

origineel
    


Gelukkig werkt de functie als smart filter ook al is het geen filter maar staat hij in het 'edit-menu'. een smart filter geeft de mogelijkheid instellingen te veranderen zonder helemaal opnieuw te hoeven te beginnen. Om een smart filter te kunnen gebruiken zet je eerst de laag om in een smart object.

Bij filter > Convert for Smart Layers (of Layers > Smart Object > Convert for Smart Object)
Als je het smart filter gebruikt komt onder de laag een masker en een tekst te staan. Beide hebben een oogje waarmee je het effect aan en uit kunt zetten. Wil je de instellingen wijzigen dan moet je dubbelklikken op 'perspective warp'Hoe werk de functie zelf?

Ga naar Edit > Perspective Warp

Je start, automatisch, in de zogeheten "Layout" functie. Dit kun je bovenin de menubalk zien.
In Layout ga je de lijnen aangeven die in de foto aanwezig zijn.
Met je muis komt er een vierkant grid te voorschijn die je, zo precies mogelijk, evenwijdig aan het gebouw zet. Je grid mag dus groter zijn als de foto zelf.


Als je één kant af hebt plaats je een nieuw grid. Gewoon naast het bestaande grid met de muis een vierkant trekken. Als je het ene grid dicht genoeg naar het andere brengt verschijnt er een blauwe lijn die de 2 grids aan elkaar zal vast maken. 
 Zorg nu dat alle lijnen van de twee grids evenwijdig lopen aan de lijnen in de foto.Nu ga je van de layout naar de Warp functie


Klik je op de 3 verticale streepjes dan zet hij verticale lijnen automatisch recht.  (gaat niet altijd goed).
De horizontale lijnen zet de liggende lijnen recht en het hokje zet horizontale en verticale lijnen recht.

Dit zijn automatische functies maar er zijn ook handmatige mogelijkheden.
Shift + Klik op een verticale lijn en die lijn zal recht gezet worden. Meerdere lijnen recht zetten kan ook.

De hoeken kun je nu wijzigen door één van de hoekpunten te verslepen. Het geselecteerde hoekpunt is herkenbaar aan het witte puntje.

 
Als je tevreden bent kun je op de 'v' (of enter) klikken.
Wil je opnieuw beginnen maar je grid wel behouden dan kun je de return-pijl gebruiken in de menubalk.

Als je de functie als smart-filter gebruikt hebt blijft het grid en alles bestaan en kun je door dubbel te klikken op de naam 'perspective warp' meteen weer punten gaan verslepen als je toch nog iets wilt wijzigen.