zondag 13 maart 2016

Photoshop .PSD bestand kleiner opslaan (en verzenden)

Een photoshop bestand met lagen is groter als een bestand zonder lagen. Nu is er iets heel vreemd aan de hand. Er is namelijk een hele eenvoudige manier om het Photoshop bestand kleiner op te kunnen slaan (en verzenden). Let op dit werkt niet bij een TIFF bestand; dit wordt gewoon groter als er meer lagen in zitten.

Wat moet je doen?


Plaats bovenop alle lagen een laag gevuld met een egale kleur; bijvoorbeeld wit. Als je het bestand wilt verzenden en je bent bang dat de ontvanger het niet snapt kun je een tekst achterlaten boven de egaal gekleurde laag; dat kost niet zo veel geheugen.

De getallen onder elkaar van proefbestand 1:


Normale PSD bestand = 37,1 MB
PSD Bestand met witte laag = 24,9 MB
PSD Bestand met witte laag en tekst = 25,4 MB

 

Verschil in grootte tussen PSD en TIFF bestand 

Er kan een groot verschil zijn in de grootte tussen hetzelfde bestand opgeslagen als TIFF of als PSD.
Bij een test werd het PSD bestand 209 MB en het TIFF bestand 660 MB. Het enige nadeel van een .PSD bestand is wel dat het normaal alleen te openen is in Adobe software.

Er is een manier om het bestand NOG KLEINER op te slaan:

Zelfde voorbeeld bestand van 210 MB van hierboven met de lagen kan ik opslaan een 123,3 MB .PSD file maar..... mensen met een eerdere versie van Photoshop kunnen dit bestand NIET openen.

Nadat je op save hebt geklikt zie je waarschijnlijk dit venster. Als je het vinkje voor: ' maximize Compatibility' uitzet wordt het bestand dus kleiner maar kunnen mensen met een eerdere versie de foto niet openen. Zie je dit venster niet dan kun je bij de preferences > file handeling > file compatibility het weer  aanzetten).