donderdag 31 december 2015

Color Lookup tabels maken > match colors

De Color lookup adjustmentlayer bestaat al een tijdje en ik schreef eerder al eens over hoe je zelf een color look maakt met behulp van Speedgrade.

http://hildemaassen.blogspot.nl/2012/10/eigen-color-lookup-templates-maken.html 

Nu is er echter een ander methode rechtstreeks in Photoshop zelf. Je maakt hierbij eigenlijk een soort van automatische 'match colors'.

origineel
Hoe werkt het?

1. Open een foto en maak wijzigingen op de foto met behulp van adjustmentlayer(s).

Let op: je MOET een document met een background layer hebben anders werkt het niet.


Foto bewerkt met aan aantal adjustmentlayers


2. Ga naar file > export > Color Lookup Tabels.

  • Hier kun je de kwaliteit instellen. (bij mij crasht Photoshop zodra ik boven de 64 ga)
  • Ook kun je instellen wat je als resultaat wilt hebben. 


De keuzes:

  • 3DL is 3dLut en is bruikbaar. 
  • CSP wordt ook gebruikt bij kuier kleurthema's (is mij, nog niet, gelukt te combineren 
  • Cube heeft mijn voorkeur omdat je daarbij de RGB kleuren ook in omgekeerde volgorde kunt gebruiken = BGR waardoor je het negatieve effect krijgt. https://color.adobe.com/create/color-wheel/)
  • ICC profiel werkt ook prima en kan, in tegenstelling tot 'cube' op 2 plaatsen gebruikt worden. (Je kunt 'm niet als kleurprofiel laden)

3. Nu de gemaakte color lookup gebruiken:


Als je naar de adjusmentlayer Color Look-up gaat zie je in het properties venster 3 keuzes:

  • 3D lut File: hier kun je de bij Load 3D LUT de 3DL, CSP of CUBE bestanden laden. Ze doen alle 3 hetzelfde (alleen het CUBE bestand kun je ook omgekeerd gebruiken
  • Bij Device link kun je het ICC profiel gebruiken
Als je alle stappen zoals hierboven beschreven doet in de LAB kleurruimte dan is het ICC profiel bestand dat je krijgt te openen bij de middelste functie "abstract" en is deze op LAB, CMYK en RGB bestanden te gebruiken. Je kunt de LUTS/ cubes / CPS en icc bestanden ook zelf in de juiste map plaatsen zodat je ze niet iedere keer hoeft te laden: applications > Photoshop > presets > 3DLUTs (wel Photoshop opnieuw opstarten voordat ze zichtbaar worden)

4. Het resultaat/ de conclusie


Hieronder zie je 2 verschillende color look-ups. Beide keren op 2 verschillende foto's toegepast. Klein zie je, in het lagenpaneel, de originele kleur. 

Met andere woorden: je slaat gewoon de instellingen van 1 of meer adjustmentlayers op zodat je ze op een andere RGB foto weer toe kunt passen. Wil je een color lookup op zowel een RGB, CMYK als LAB bestand kunnen toepassen dan moet je 'm maken met een LAB bestand en opslaan als ICC profile.