vrijdag 28 september 2012

Plaatselijke wijzigingen in Raw

Voor het hercertificeren ACE in Photoshop CS6 moet ik alle nieuwe dingen bekijken. Dus vandaag kijk ik uitgebreider naar de mogelijkheden om plaatselijke wijzigingen in een Raw bestand aan te brengen.

 Er zijn 4 tools waarmee je plaatselijk wijzigingen aan kunt brengen:


1. Spot Removal (B): Het plaatselijk weghalen van vlekjes of stofjes. Het heeft een "heal" en "clone" optie. Te vergelijken met de patch tool (healing brush) en de Clone Stamp in Photoshop.

In Lightroom (Q) werkt het hetzelfde.

2. De Red Eye Removal (E): een functie om rode ogen te corrigeren. In Photoshop heet de tool: Red Eye Tool.


Zit ook in Lightroom.


3. Adjustment Brush (K) hiermee maak je een masker waarna je wijzigingen aanbrengt op het gemaskerde gebied. Op d afbeelding hieronder zie je links de nieuwe (2012) mogelijkheden en daarnaast de oude (2010) mogelijkheden. In Lightroom (K)

Nieuw is dat je plaatselijk de kleurtemperatuur kunt wijzigen van blauw naar geel en de tint van groen naar magenta. Ook kun je ruis/ noise en moire reduceren en defringe verminderen.

Ook zijn er wat functies van naam veranderd. Dus even op een rijtje wat wat is en wat het doet.

 • Exposure: de belichting aanpassen (lichter of donkerder)
 • Contrast: voegt contrast toe aan de foto, vooral in de aan de middentonen.
 • Highlights: hiermee kun je details in de overbelichte partijen terug halen.
 • Shadows: Hiermee kun je details in de schaduwpartijen terug halen.
 • Clarity: geeft diepte aan een foto door het contrast te verminderen. (soft focus / verscherping) ook vooral op de middentonen.
 • Sharpness: verscherpt de randen (blur bij negatief getal)
 • Noise reduction: verminderd luminantie ruis
 • Moiré reduction: vermiderd moiré artefacten en kleur aliasing.
 • Defringe: vermindering van groene/ magenta kleurstrepen bij randen met hoge contrasten.
 • Color: toevoegen van een kleurtint op het beeld
 • Brightness: (oudere versies) toevoegen helderheid vooral van de middentonen.4. Graduated Filter (G) Je trekt hier een gradiënt, masker met een verloop waarna je wijzigingen aanbrengt op het gewijzigde gebied. In Lightroom (M)

De mogelijkheden hier zijn hetzelfde als van de adjustment brush.

Tot slot nog een paar wetenswaardigheden en sneltoetsen.

1. Plaatselijke wijzigingen zijn niet te kopiëren naar andere bestanden op de normale manier. Maar je kan wel een preset opslaan als je de functie zelf open hebt staan. Ga dan naar het submenu rechts boven en kies voor: "new Local Correction setting". Als je deze preset toepast op een andere foto kun je daarop ook nog wijzigingen toepassen.2. De letter "V" zal de maskers (pins) laten zien die je gemaakt hebt.3. Met de vierkante haakjes [ en ] kun je de brush size vergroten en verkleinen (niet in België).4. Met de Y kun je het gemaskerde gebied zien (wordt rood) in Adjustment brush.5. Met "alt" activeer je de gum en kun je het teveel aan getekende masker weghalen. De gum kan een andere brush maat hebben door in het submenu> "Separate Eraser Size" aan te zetten.