zaterdag 3 september 2011

Publiceren op o.a. facebook vanuit Lightroom (of bridge)

In Lightroom kun je direct je foto's publiceren op o.a. je facebook of flickr account. De foto's worden voorzien van een watermerk (als je dit wilt) en verkleind voor internetdoeleinde nadat je dit 1x zelf hebt ingesteld. (In Bridge kan het ook maar dan alleen in de Amerikaanse en Frans Canadese versie).

Hoe gaat het in zijn werk? In dit voorbeeld ga ik publiceren op facebook.

1. Je bent in het library venster. 


2. Links staat het venster publish services. Daar staan als het goed is "facebook" al tussen. Zo niet dan kun je onder het plusje het menu activeren en online zoeken naar de juiste plug-in.
3. Dubbel klik nu op facebook om bij het settingsvenster te komen.
4. Geef je settings een titel en type je account in en wachtwoord. Je krijgt vanzelf de melding dat je "autorized" bent als de gegevens kloppen. 5. Loop nu het hele menu even door;

* Ik zou zeker de image setting (grootte van de foto) instellen. Dit kan voor de langste zijdes, beide zijdes, de kortste zijdes, etc.. Ook de kwaliteit van de JPEG kun je ingeven.
* Je kan een watermerk toevoegen en bepalen waar dat in beeld komt te staan. Dit in het submenu: edit watermark.* De naam van de foto kun je veranderen. Zelf doe ik dat niet omdat ik alle foto's unieke namen probeer te laten hebben. Dat is gemakkelijk communiceren.


6. Als je alle instellingen opgeslagen hebt hoef je alleen de foto's die je wilt publiceren maar naar "facebook" te slepen en vervolgens op de knop "publish" (onder) te drukken.
7. Bij Bridge vind je deze functie bij het venster genaamd "export". In de Europese versies kun je alleen naar je een schijf exporteren. Je kunt daar de settings pas instellen door de foto naar "save to hard disk te slepen. Daarna krijg je een keuze en instellingenvenster voor plaats, formaat en grootte.