zaterdag 3 september 2011

PS; doordrukken en tegenhouden

Doordrukken en tegenhouden gebruik je om plaatselijk je foto lichter of donkerder te maken. Deze techniek werd al in de doka toegepast. Hierbij gebruikte je je handen of allerlei zelf gemaakte julmiddeltjes zoals een stuiver vastgeplakt op een uit elkaar gevouwen paperclip. De gereedschappen die in Photoshop gebruikt worden zijn voor mensen uit het doka-tijdperk dan ook heel herkenbaar.

doordrukken
tegenhouden

Als je de gereedschappen selecteerd komen er in de balk boven een aantal mogelijkheden.
Je kunt zeggen of het om hoge lichten, schaduwpartijen of middentonen gaat. Ook kun je de exposure  instellen. Hoe lager dei exposure hoe minder effect je krijgt. Dit is wel een preciesiere manier om te werken. Soms moet je dan een paar keer over de plek heen gaan. Protect tones zorgt ervoor dat de foto niet te snel dicht loopt of uitbleekt; er blijft detail bewaard.Als je doordrukken/tegenhouden op je foto uitvoert loop je natuurlijk wel een risico. Je kunt het niet gemakkelijk ongedaan maken. 

De methode zoals hieronder beschreven werkt "non-destructief". Dat wil zeggen dat je niet op de foto zelf werkt en de actie dus wel ongedaan kunt maken achteraf.

1. Maak een nieuwe grijze laag aan boven de laag met de foto. 
2. vul deze met 50% grijs (edit > fill> use 50% gray) 


3. Zet deze grijze laag op blending modus: overlay. Hierdoor zie je de foto weer. De fuctie Overlay doet het volgende: alles wat donkerder is als 50% grijs zal de foto eronder donkerder maken en alles wat lichter is dan 50% grijs zal de foto lichter maken. 50% grijs doet dus niets.


4. Nu kun je in de grijze laag naar eigen inzicht stukken doordrukken / tegenhouden. De grijze laag zal dan donkere en lichte grijzen laten zien.

De grijze laag


Origineel
Resultaat