zondag 3 oktober 2010

Omzetten naar zwart wit in PS

Veel mensen zetten hun foto om in zwart wit door te kiezen voor: image (afbeelding) > modus > grayscale (grijswaarden). Dit is NIET de beste methode.



Als je de foto omzet naar een grascsale dan zet je een foto met 3 kanalen om naar 1 kanaal. Het verschil is dat je van een beeld met ongeveer 10 miljoen kleuren omzet naar een beeld met 256 kleuren.


Document omgezet naar grayscale: 1 kanaal.


Document in RGB.

256 kleuren heb je nodig als er gedrukt gaat worden. Daarbij wordt er 1 plaat zwart gedrukt. Op het moment dat je gaat printen of de foto naar een lab stuurt wordt er echter meestal in RGB gewerkt. De meeste labs maken van het aangeleverde zwartwit beeld automatisch een kleurenbeeld waardoor de foto met een kleurzweem (afhankelijk van het gebruikte kleurprofiel) afgedrukt wordt.

Toch is er een nog veel groter probleem van het op die manier omzetten van een foto naar zwart wit (vind ik). Er is geen controle uit te oefenen op de grijstinten.

Ik ga dit hier uitleggen aan de hand van een "geweldig" getekend rood bloemetje in een groen weiland.



Op het moment dat ik deze omzet naar grayscale verlies ik niet alleen een heleboel tinten (van 10 miljoen naar 256 kleuren) maar het groen en rood zullen ongeveer even grijs worden waardoor er geen contrast meer over is. Zoals hieronder te zien is.



Er zijn een paar methoden in Photoshop waarmee je een beeld om kunt zetten in zwartwit met behoud van kleuren. Bij sommige methoden heb je bovendien controle over het zwartwitte beeld waardoor je ook het contrast kunt veranderen.

1. Adjustmentlayer (aanassingslaag) > black white
2. Adjustmentlayer (aanassingslaag) > channel mixer
3. Adjustmentlayer (aanassingslaag) > hue/saturation
4. Adjustmentlayer (aanassingslaag) > vibrance/ saturation

1. Adjustmentlayer (aanassingslaag) > black white


Bij deze methode heb je 6 schuiven waarmee je kleuren donkerder of lichter kunt maken. Hiermee kun je de zwartwit tinten zelf bepalen en desgewenst meer contrast in het beeld brengen. De schuifkleuren zijn R, G, B en C, M, Y. Met deze 6 kleuren kun je ieder gewenste kleur maken. In het filmpje hieronder zie je hoe het werkt. Er zijn ook een aantal voorinstellingen.



2. Adjustmentlayer (aanassingslaag) > channel mixer


Kies voor monochrome. Nu kun je per kanaal de grijstint veranderen. Let op opgeteld mogen de kanalen max 110% halen. Kom je boven de 100% dan zal er ook een waarschuwend driehoekje verschijnen.

3. Adjustmentlayer (aanassingslaag) > hue/saturation

Met deze functie kun je ook per kleur de saturatie, hue(tint) veranderen. Ook kun je met behulp van de lightness de donkerte of lichtheid veranderen.



4. Adjustmentlayer (aanassingslaag) > vibrance/ saturation


Gebruik je saturatie dan zal alle kleur verdwijnen. Je kunt hierbij echter geen invloed uitoefenen door de grijstinten te veranderen.


De functie vibrance haalt ook kleur uit de foto. Maar veel minder dan saturatie. Met name rode (huids-) tinten blijven bestaan.