dinsdag 10 augustus 2010We kennen inmiddels allemaal de televisiebeelden van nachtelijke achtervolgingen waarbij een verdachte op de vlucht slaat in de hoop dat hij onzichtbaar is in het donker. Helikopters met speciale infraroodcamera's registreren echter de warmte die de man uitstraalt en de verdachte wordt feilloos getraceerd in het donker. In tegenstelling tot gewone film registreert infraroodmateriaal niet het weerkaatste licht uit het zichtbare spectrum, maar onzichtbare infrarood straling, waaronder gereflecteerde warmte.

Fotografe Hilde Maassen (1968) wilde weten wat er zou gebeuren als ze met het temperatuurgevoelige infraroodmateriaal mensen zou portretteren. Geven verschillende mensen eenzelfde hoeveelheid warmte af? Ziet iedereen op de afdruk er hetzelfde uit? Hoe zit het dan met mensen met uiteenlopende huidskleur? Op zoek naar antwoorden trok Maassen haar eigen multiculturele Rauwenhoffstraat in en fotografeerde buurtbewoners.

De Rauwenhoffstraat is een weinig opvallende Rotterdamse straat achter het Mathenesserplein. De dwarsstraat vormt een verbinding tussen tussen twee doorgaande, drukke straten. In de Rauwenhoffstraat wonen mensen van tientallen verschillende nationaliteiten.

Het kostte Maassen nogal wat moeite om sommige buurtbewoners op de foto te krijgen. Men kent elkaar niet of nauwelijks en buurtgerichte activiteiten zoals Opzoomeren gaan aan de straat voorbij. In de beleving van bewoner/fotograaf Maassen raakt men enkel bij opstootjes en branden met elkaar in gesprek.

Uiteindelijk heeft ze een uitgebreide serie portretten in zwart-wit kunnen maken. Haar foto's roepen een bijna sprookjesachtige sfeer op.
De vertrouwde omgeving verandert in een nieuw landschap; de lucht wordt donker en bomen lijken transparant. Inwoners uit smeltkroes Rotterdam krijgen een ander voorkomen. De soms grote verschillen in uiterlijk vervagen en maken plaats voor een nieuw mensbeeld: de stralende mens.

Tentoonstelling : Een stralende buur(t), infrarood foto's uit de Rauwenhoffstraat, door Hilde Maassen
Locatie : Galerie Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam
Periode : 4 september t/m 10 oktober 2010
Openingstijden : dinsdag t/m zondag 11.00-17.00 uur
Bijzonderheden : toegang tot de Galerie is gratis

Persbericht:
http://pressrelease.perssupport.nl/publishingweb/pressrelease/detail.do?pressId=44824&type=today&searchKey=5776a0fa-a089-11df-aa24-453aeab41c47&languageId=NL&pageIndex=1

Aankondigingen:
http://www.wijwetenalles.nl/e23802669-fototentoonstelling-een-stralende-buurt-door-hilde-maassen.html
http://www.fotografie.nl/agenda/61614/een-stralende-buur-t
http://expo.agenda-uitgaan.nl/voorstellingen/1404333/een-stralende-buurt/de-dubbelde-palmboom-rotterdam/21-september