dinsdag 24 augustus 2010

Resolutie en InDesign en PDF

De vraag: hoe zit dat met bestandformaten als je foto's in InDesign plaatst.

Ook als je foto's in InDesign plaats heb je te maken met bestandformaten en resolutie.
De resolutie die je nodig hebt lig aan het uiteindelijke doel van het document.
Is het voor internet gebruik dan voldoet 72 of 96 DPI.
Voor drukwerk is het afhankelijk van het te gebruiken papiersoort en het raster. tandaard wordt hier 300DPI gehanteerd.
(Zie het hieraanvoorafgaande document over bestandformaten voor specifieke informatie)

In InDesign gebruik je vaak verschillende foto's die ook nog eens groot en klein door elkaar gebruikt kunnen worden op een pagina. Hoe kleiner een foto gebruikt wordt des te groter de resolutie wordt.
Je kunt in InDesign heel gemakkelijk de echte resolutie aflezen.

Dit doe je m.b.v. het infovenster waar je zowel de resolutie van het originele fotobestand ziet als de zogenaamde "effectieve pixels". Die effectieve pixels zijn belangrijk om in de gaten te houden. Als je een bestand namelijk te groot gebruikt dan gaat de resolutie achteruit.

In het voorbeeld hieronder zie je 2 foto's die even groot zijn opgeslagen maar waarvan de ene klein en de andere groot gebruikt is in Indesign. Bij de actual size zie je bij beide dat het bestand zelf 300PPI (pixels er inch) is.
Het grote verschil zit hem in de "effective" pixels. Dat is de resolutie die de foto heeft op dat formaat. Dat is degene die je in de gaten moet houden.Voor standaard drukwerk moet je daar op minimaal 300DPI zitten.


Op het moment dat je een bestand opslaat als PDF kan het zijn dat de resolutie van je bestanden automatisch aangepast wordt.
Waar kun je dit zien?

Als je een PDF maakt dan gebruik je een bepaalde instelling bijvoorbeeld hoogste of laagste kwaliteit.
Kies je voor laagste kwaliteit dan betekend dit dat alle beelden die gebruikt worden in het bestand verkleind zullen gaan worden.
Hoeveel kun je zien in het tabblad "compression".
Het beleid hierin wordt voor kleurenfoto's, zwartwit foto's en monochroom beelden (eenkleurig zonder grijzen) apart vermeld.

In het voorbeeld hieronder worden alle kleurenfoto's die groter zijn als 150PPI automatisch verkleind naar 100PPI. Dit gebeurt voor de effectieve pixels.