donderdag 17 juni 2010

PDF aanleveren voor boek Blurb

In blurb kun je PDF's aanleveren.
Op zich is dat vrij simpel alhoewel je best wel het een en ander moet weten van InDesign wil je het werkelijk kunnen doen.
Er zijn namelijk een aantal punten waarop het mis kan gaan. En nadat ik er 12 uur mee heb lopen stoeien.... een paar tips om het anderen wat gemakkelijker te maken.

1. De afbeeldingen: in een eerder bericht kun je lezen hoe je met behulp van het profiel de kleur kunt simuleren waardoor je kleur naar je eigen hand kunt zetten en het resultaat voorspelbaar kunt maken.
http://hildemaassen.blogspot.com/2009/12/kleurmanagement-in-boekjes.html

Opslag foto's:
De foto's sla je op in TIFF of JPEG met de kleurruimte 'sRGB en het is dan ook zaak ervoor te zorgen dat ze niet omgezet worden in CMYK (zeker niet de verkeerde) als je ze in InDesign plaatst.
Je kan daarom de kleurruimte van InDesign aan te passen aan de blurb standaard. Dit doe je bij edit > colorsettings (bewerken > kleurinstellingen)

Je krijgt dan onderstaande venster te zien: Waarin het heel belangrijk is om de "vragen bij openen" kruisjes aan te zetten. Als er its niet goed is krijg je dan namelijk een waarschuwing te zien.Het suffe van het hele verhaal is dat de kleurruimte van het document dat ze zelf aanleveren een SWOP CMYK is terwijl je het moet aanleveren in FOGRA27 CMYK. (zie afbeelding hier onder)
Als je de kleurinstellingen goed hebt gezet krijg je bij het openen van het document het volgende venster: zorg dat je het document behoudt zoals het is: doe dus geen kleuromzettingen. In dat geval worden de kleuren pas omgezet als je er een PDF van maakt. Iedere kleuromzetting is in principe een kwaliteitverlies dus het is slim om er altijd voor te zorgen om zo min mogelijk omzettingen te doen.Als je bezig bent dan kun je bij de koppelingen zien van iedere afbeelding in welke kleurruimte hij staat en wat de resolutie is. Ook is de effectieve resolutie te zien. Als je een afbeelding verkleint of vergroot dan wordt de resolutie kleiner of groter. De resolutie van de afbeeldingen die je aanlevert moet bij voorkeur 300DPI zijn. Alles wat groter is wordt automatisch verkleind bij het maken van de PDF. Alles wat kleiner is geeft een slechter resultaat (gepixelde bestanden). Hiervoor wordt je wel gewaarschuwd bij het maken van de preflight)2. Blurb heeft voor ieder formaat gerelateerd aan het aantal pagina's en het soort papier (standaard of beter) templates gemaakt waarmee je direct aan de slag kunt. De cover/omslag staat in een aparte template; deze lever je los van de pagina's aan. Ook hier kun je kiezen tussen harde en zachte omslag of een losse omslag. Ook dit is gerelateerd aan het aantal pagina's en het soort papier. Je moet dus van te voren al keuzes maken en de juiste template kiezen..

Blurb Adobe InDesign template downloaden
http://www.blurb.com/make/pdf_to_book/template_indesign">http://www.blurb.com/make/pdf_to_book/template_indesign">http://www.blurb.com/make/pdf_to_book/template_indesign
Let op!! bij de zachte kaft moet je de maten berekenen en zelf aanpassen.
Hiervoor is een rekenmachine die de preciese maten, gerelateerd aan het aantal pagina's weergeeft.
Het uploaden van een omslag met de verkeerde maat geeft een foutmelding!!
href="http://www.blurb.com/make/pdf_to_book/booksize_calculator">http://www.blurb.com/make/pdf_to_book/booksize_calculator">http://www.blurb.com/make/pdf_to_book/booksize_calculator">http://www.blurb.com/make/pdf_to_book/booksize_calculator
Als je de template dan opent dan krijg je een onderstaande afbeelding mits de schermmodus op "normaal" staat bij weergave.

Het grijze gebied is veilig om daar tekst en afbeeldingen te plaatsen. De zwarte lijn is de geplande snijlijn: de rand van het papier. Voor de veiligheid is de buitenste rode lijn ingebouwd. Wil je er zeker van zijn dat afbeeldingen beeld-vullend zijn dan moeten ze tot daar lopen. Afbeeldingen dus iets groter plaatsen: er wordt iets vanaf gesneden!!

Als het hele document af is dan moet je hem aanleveren als PDF.
Daartoe kun je niet gewoon maar een willekeurige PDF kiezen.

Er is een eigen instelling gemaakt die te downloaden is. http://blurb.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/481/related/1
Als je dit gedaan hebt volstaat het met een MAC om er dubbel op te klikken.

Een ander methode is om naar image abeeldingen) > presets Adobe PDF (voorinstellingen Adobe PDF) te gaan en daar via de "load/laden" knop de instelling te laden.Als je daarna gaat exporteren hoef je niets meer te doen als de "blurb-instelling" te kiezen en alles komt goed.
Wel is het aan te raden om daarna nog je PDF te openen. Je komt vast nog wel foutjes tegen.Na het uploaden van de bestanden wordt er een zogenaamde preflight gedaan: het hele bestand wordt gecontrolleerd op juistheid. Hiervan kun je een fouten rapport openen om te zien of alles volledig is.