donderdag 16 juni 2016

Transform tool Camera RAW 9.6

Als je een RAW bestand opent in Photoshop of Bridge dan heb je misschien niet door dat er iets verandert is. Maar er is een nieuwe tool bij gekomen; de transform tool.  Tegelijkertijd zijn er een aantal functies verplaatst. Functies die voorheen te vinden waren bij de leescorrecties waarmee je foto's recht kunt zetten zijn nu te vinden bij de transform tool. (Ook in Lightroom zit deze functie, maar net op een andere plek).

Bij de lens correcties zitten nu nog wel de Chromatische aberratie en camera en lens profielen, deftige en distortion.

Hoe werkt de transformatie tool? Zoals al gemeld staan de automatische functies om de foto recht te zetten erbij maar daarnaast is er ook een nieuwe functie bij gekomen die lijkt op het Photoshop filter: adaptive wide angle.

Deze functie werkt best eenvoudig: je trekt een horizontale of verticale lijnen waarbinnen de lijnen in je foto recht moeten lopen. Horizontale lijnen worden groen en verticale lijnen krijgen een paarse kleur. De foto wordt automatisch op deze foto's recht gezet. Met de scale functie kun je de canvasgrootte bepalen.

Aangezien de pixels verplaatst en vervormd worden is het niet altijd een mooie oplossing: net als bij zoveel functies geldt dat het werkt als je maar een beetje hoeft te veranderen.