zondag 11 oktober 2015

Dehaze in Lightroom

In de vorige update van Lightroom en Camera Raw zagen we de dwaze functie helemaal onderin het 'effects' paneel. Deze functie is om foto's met een laag contrast zoals mist te corrigeren. (of de foto mistig te maken).


 Dit is een histogram van een foto met een laag contrast. De foto is gemaakt vanuit een vliegtuig.Links zien we de foto zelf en rechts het gevolg van het 'dehaze' effect.

Persoonlijk vindt ik het effect een beetje 'te' en combineer ik het met andere functies. De dehaze functie heeft namelijk nogal veel effect op de kleuren en het contrast.


Hier nog een voorbeeld om het verschil te laten zien tussen de 'normale' manieren om het histogram te verbeteren met exposure, highlights, shadows etc. De foto hierboven is op de 'traditionele' manier verbetert. De exposure, Shadows en Blacks zijn verandert om de belichting te verbeteren.

Het grootste verschil met de foto hieronder waar alleen de 'dehaze' functie gebruikt is, is het contrast in de middenpartijen. Hierdoor lijken de kleuren meer verzadigd. Over zijn geheel lijkt de foto met "dehaze' scherper te zijn. Zonder Dehaze  300% detail  

  Met Dehaze 300% detail

Plaatselijke wijzigingen; Dehaze


Dehaze kun je nu ook op plaatselijke wijzigingen zoals de gradient filter, de radial filter en de adjustment tool.

Daar kun je de schuifjes vinden tussen 'clarity' en 'saturation', voor mij een erg logische plaats.
De Dehaze functie kun je ook gebruiken om de achtergrond mistig te maken. De foto hiernaast is het origineel waarop ik 2 gradient filters geplaatst heb. Eén op de bovenste helft om dat mistig te maken (Dehaze -65) en één op de onderste helft om het contrast iets te vergroten (Dehaze +50)

Bewerkt met Dehaze