vrijdag 8 juni 2012

Image size CS6 verscherpt bij verkleinen

Het blijkt dat er in CS6 een in het menu "image size" een nieuwe "auto" functie is ingevoegd. Deze kan te scherpe en zelfs ongewenste verscherpingen tot gevolg hebben waardoor je dus extra op moet letten.

Venster Edit > image size. Onderaan heb je een aantal manieren van verscherpen staan. Standaard staat hij in CS6 op bicubic automatisch.

Als je de ander mogelijkheden bekijkt dan zie dat er achter de andere mogelijkheden staat waar ze het best geschikt voor zouden zijn. In het geval van verkleinen wordt verscherpen aangeraden.
Dat is ook wat er gebeurd als je bicubisch automatic gebruikt. Het verschil is super duidelijk te zien.


Bicubic Sharpen (Bicubic Automatic geeft bij verkleinen in dit geval zelfde resultaat)
Bicubic gewoon (was de default setting in CS5)


Nu is het resultaat bij bovenstaande hond bij het verkleinen best mooi. Hoewel het contrast naar mijn smaak al wel iets te groot is. Ik heb echter gezichten gezien en boom partijen waar het echt over de top ging. In de gezichten waren opeens allemaal pukkels zichtbaar en de blaadjes waren te verscherpt.

Dus niet gewoon alleen verkleinen maar ook dan altijd even kijken wat het resultaat is.

Rechts onder de "OK" knop zit ook een "auto" functie. Als je daarvoor kiest moet je voor een resolutie kiezen in lines/inch. 36 lpi is hetzelfde als 72DPI. Best verwarrend dus. In dit geval kun je ook nog een kwaliteit kiezen: draft, good, best.


auto (contrast wordt groter en foto verscherpt)
smoother (kleur wordt iets zachter, net als overgangen)