dinsdag 1 mei 2012

Filter blur CS6

Het filter blur kent 3 nieuwe functies die eenzelfde venster delen.
De 3 nieuwe methoden zijn:

1. Field Blur
2. Iris Blur
3. Tilt-Shift

Met behulp van het vinkje kun je ze aan en uitzetten en/of combineren.
Bij iedere methode kun je bovendien bokeh effecten toevoegen.


1. Bij Field Blur wordt het hele beeld onscherp tenzij je van te voren een selectie gemaakt hebt, die blijf namelijk ongemoeid.


2. Bij Iris Blur wordt er geblurd vanuit een ronde /ovale vorm (lens).
Het middelpunt kun je verplaatsen.
 De buitenkant is rond ovaal en bijna vierkant (met ronde hoeken te maken). Dit doe je door op het witte vierkantje te gaan staan (rechts schuin bovenin het selectiekader).

 

De grootte van de overgang van scherp naar vaag kun je veranderen door op de witte rondjes te slepen (met de muis). Wil je aan de ene kant een grotere overgang als aan de andere kant dan kun je één rondje verplaatsen met de "alt" ingedrukt. (Zoals ook te zien is in de grote foto boven).

 3. Tilt-Shift
Het tilt-shift effect is behoorlijk populair momenteel. Het wordt voornamelijk gebruikt om miniatuureffecten te creëren. Dit bereikte je vroeger door te fotograferen met een technische camera. Hoewel het daar veel in reclamefotografie gebruikt werd om de aandacht op belangrijke punten te leggen en sfeer te creëren. Daarna kwamen er tilt-shift lenzen waarmee je in het digitale tijdperk dit effect kon proberen te krijgen.

Helemaal hetzelfde effect krijgen lukt met dit filter natuurlijk niet omdat je met een technische camera ook de diepte in kon.

Het effect is een rechte lijn. De overgang van scherp naar onscherp zit tussen de gestippelde en niet gestippelde lijn. De mate van overgang bepaal je ook hier het witte puntje dichter of verder van de gestippelde lijn te bewegen. De overgang aan één kant veranderen kan weer met de "alt" ingedrukt.


Als je eerst een selectie maakt en daarna en tilt-shift blur eroverheen maakt wordt het effect versterkt. Je kunt alleen het blurbereik zien door de letter "M" in te drukken.
 Ook kun je dit blurbereik als alpha kanaal bewaren in de kanalen.


Combinatie van tilt-shift en een selectie geeft "miniatuur" idee.

Alle 3 de effecten hebben een optie bokeh.
Hierbij heb je de keuze tussen licht en kleur bokeh (kleur gaat niet werken zonder licht).
Bovendien kun je bepalen in welk gebied: welke grijstinten je de bokeh wilt, dit heeft effect op de kleuren die je gaat zien en op de grootte van de bokeh.
Bokeh wordt toegevoegd in de vervaagde gebieden.


alleen light bokeh op klein licht gebied (29/30)
Light bokeh en kleur op klein licht gebied (29/30)
Light bokeh en kleur op groter licht gebied (29/45)
Light bokeh en kleur op ander licht gebied (61/67)