donderdag 21 januari 2010

3D printen

Na een hele dag testen kan ik jullie iets meer vertellen over het printen van een 3D bestand. Want het is gelukt.


Wat heb je nodig:
A. Een bestand in verschillende lagen.
B. Lenticular film
C. Photoshop CS4 Extended
D. Een printer
E. Een roller
F. Geduld en tijd

Hoe gaat het in zijn werk?
1. De afbeeldinggrootte is afhankelijk van de grootte van de film: wij gebruiken 8x10 inch en daarom is onze afbeelding 8x10 inch groot en het canvas waarop we werken is 10x10 inch groot. (belangrijk om te beginnen met een te groot canvas)
2. De afbeelding moet in verschillende lagen staan.
3. De laag die het verste naar voren moet komen moet bovenaan staan. De volgorde van de lagen is dus belangrijk.
4. De dingen die in aparte lagen staan moeten niet ook nog in de achtergrond staan (die moet dus egaal opgevuld worden.

5. Zet elke laag om in een 3D project (postcard from layer)


6. Nu moet je per laag gaan bepalen hoe de laag moet reageren.
a. Kies voor Verticale interlinie (voor print) of rood/cyaan (voor 3D bril)
b. Parallax dit, als je de print van links naar rechts beweegt, de hoeveelheid beweging die het object gaat maken. (Wij hebben diverse instellingen getest en kwamen voor foto's uiteindelijk op een parallax van 10 als beste resultaat)
c. Scherptevlak: dit is de diepte. Kies je voor - dan zal het object naar achteren bewegen. Kies je voor + dan komt het object naar voren. De bovenste laag moet verder naar voren komen. De lagen naar onder in verhouding verder naar achteren. Rondom het getal 0 is de laag het scherpste. Wij vonden kozen uiteindelijk voor getallen tussen de -50 en + 50 (verder de + of - geeft teveel onscherpte vonden we).
d. LPI: dit is afhankelijk van de film die je hebt; wij hebben LPI 40. Dit is de fijnheid van het aantal lijntjes wat in de lengte (of breedte).
7. Snijdt nu de afbeelding uit tot je 8x10 inch over hebt. (let op: niets van de hoogte afhalen, alleen van de breedte)
8. Verander nu de DPI van de foto. Dit is afhankelijk van het merk van de printer: Canon en HP600 DPI en Epson 720 DPI.


9. Print het resultaat (je kunt er gewoon 1 laag van maken) nu op hoog glanzend papier. (snel drogend als je snel het resultaat wil zien.)

10. Als je nadat de print droog is de film erop legt (zonder meteen te plakken) kun je zien of het werkt. Als je tevreden bent maak je de film aan 1 kant met een planbandje vast. Dit komt heel nauwkeurig; schuif je een beetje dan is het resultaat al weg. Daarna haal je de folie van de achterkant van de film en plak je de film op de print aandrukkend met bijvoorbeeld een roller.

Uitleg, tutorials en panelen zijn te vinden bij Russell Brown. Hij doet het echter voor met tekeningen en daardoor zijn de getallen die in de tutorials genoemd worden anders als hierboven. Russellbrown. http://www.russellbrown.com/3D.html