dinsdag 1 december 2009

Kleurmanagement

Als je een boek laat maken of fotoprintjes dan kunnen de resultaten nog wel eens tegenvallen als je het resultaat ziet.

Ziet het beeld er soepig (grijs, eentonig, grauw) uit dan is dit vaak het gevolg van slechte beeldbewerking of belichting. Dit is voor een minder geoefend oog niet te zien op beeldscherm.
Onze ogen zijn gewend zich aan te passen waardoor dit geen betrouwbaar instrument is. Kijk je een kwartier lang naar een foto waarvan bijvoorbeeld de kleur niet neutraal is dan zul je die als neutraal gaan aanvaarden.

Houdt daarom ALTIJD het histogram in de gaten.
.

In schatten of een kleur neutraal is, is nog veel moeilijker. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om meer zekerheid te krijgen.
→In wat voor omgeving staat het beeldscherm? Is de kleur van het omgevingslicht neutraal?

  • TL licht geeft licht met een groene zweem. Daarbij kleur beoordelen is dus geen aanrader.
  • Halogeenlicht heeft een gele zweem.

→Het bureaublad. Op school hebben de computers standaard een (GLR-) groen bureaublad. Dit is niet neutraal te noemen.....
→Welke kleur kleren heb je aan?
→Wat is de kleur van de muren in de werkruimte?

Met andere woorden zolang de omgeving niet neutraal van kleur is ben je niet in staat kleur te beoordelen.

Het eerste wat je altijd moet doen is je beeldscherm kalibreren. Hiervoor zijn er speciale apparaten; kalibratie-ogen op de markt die de kleuren van het beeldscherm meten en software-matig of hardware-matig (afhankelijk van het beeldscherm) " ijken". Er wordt een profiel gemaakt; dit is een beschrijving van de verzameling van de kleuren die het beeldscherm weer kan geven.

Als je nu wilt gaan printen dan is het om voorspelbare kleuren te verkrijgen noodzakelijk om ook te werken met een profiel voor de printer. Professionele labs zouden die moeten kunnen verstrekken. Wil je thuis je eigen printer kalibreren dan zijn hiervoor apparaatjes waarmee je een profiel kunt maken van de printer. Dit is voor ieder papier anders. De meeste fabrikanten van papieren leveren ook profielen (online). Deze zijn echter niet erg nauwkeurig (maar als je niets anders hebt.....). Ook zijn er bedrijven waar je je eigen printer kunt laten kalibreren. Zij sturen je een document> je print dit (volgens de meegeleverde instructie) en stuurt de prints dan terug. Je krijgt het profiel daarna opgestuurd. (Calumet heeft o.a. een dergelijke service)

Dan blijft het verstandig om, als een foto op kleur gebracht is deze naast een andere foto te zetten om de kleur te vergelijken.

Een paar sites voor meer info: