maandag 23 november 2009

Webgallery maken en publiceren

Een webgallery maken is zowel in Lightroom als in Bridge erg gemakkelijk. Binnen 5 minuten kun je hem online publiceren (als je een server hebt).

Hoe gaat dat in zijn werk?

1. Selecteer foto's
2. Ga naar output en kies voor web gallery.


3. Kies een template: probeer ze maar eens allemaal uit dit kan door refresh template te kiezen, dan zie je wat de keuzes zijn. Bij sommige kun je nog varieren: "style". Meer templates zijn te verkrijgen online (sommige gratis, andere betaald).

4. Site info: hier kun je de naam aan je webgallery geven en je contactgegevens zodat mensen je kunnen mailen.

5. Color palette: Hier kun je de kleur van lijntjes, vlakken, de achtergrond en tekst bepalen.

6. Appearance: De grootte van de previews (tumbnails genaamd) en van de foto's bepalen. Als er in het template de mogelijkheid tot een slideshow zit dan kun je hier instellen hoe lang de foto's blijven staan en hoe de overgang moet zijn.

7. Create gallery: hier kun je je site opslaan op je computer of direct uploaden via FTP naar je server. De naam die je hier opgeeft is de naam waarmee je deze gallery kunt vinden: de naam wordt dat: www.naam van je site.nl/naam van de webgallery.

Deze methode wordt door fotografen vaak gebruikt om met opdrachtgevers te communiceren. Zij krijgen de link; daarom weten ze de foto's re vinden.