woensdag 12 maart 2014
maandag 3 maart 2014
maandag 24 februari 2014
Lightroom Analyse van je foto's m.b.v. plug-in
Vandaag een gratis plug-in uitgeprobeerd waarmee je de metadata uit Lightroom kunt exporteren en in mooie grafiekjes uit kunt lezen. Deze metadata bevat zowel camera data zoals gebruikte sluitertijd, diafragma e.d. als veranderingen die in Lightroom op de foto's zijn gedaan.
Wel grappig om een keer te doen en erachter te komen of je altijd hetzelfde doet of af en toe ook varieert.
De plugin is te downloaden op de site: http://lightroomanalytics.com/download/
Ga om de plug-in te installeren in Lightroom naar File > Plug-in Manager.

Als je dat gedaan hebt ga je op de map met foto's staan die je geanalyseerd wilt hebben.
Daarna kies je voor file > Plugin Extras > export Metadata.
Er komen nu 2 bestandjes op je desktop te staan. Het csv bestand is te openen in exel. Het .json bestand heb je nodig om, met een te downloaden viewer: http://lightroomanalytics.com/download/, de grafiekjes die je hieronder ziet, zichtbaar te maken. je moet daartoe het .html bestand openen m.b.v. Chrome of Firefox en vervolgens het .json bestand erop slepen.
Dit is dan wat je te zien krijgt:
Hier een aantal grafieken m.b.t. de opname: welke camera's gebruikt zijn, de meetmethodes, belichtingsmethode en gebruik van flits.
Hierboven grafiekjes m.b.t. sluitertij, ISO, diafragma en belichtingsmethode met in de blauwe vlakken rechts uitleg. Zo wordt er uitgelegd dat je bij gebruik van lange sluitertijden 'bluuy shots' (bewogen foto's) zul krijgen.
Een overzicht van de gebruikte lenzen.
Per lens een overzicht van de plek waarop je scherp gesteld hebt en het gebruikte diafragma. (Klik bovenin op de lens die je wilt bekijken).
Hier zie je dat ik 4% van mijn foto's omgezet heb naar zwart-wit en wat ik met de gele kleuren gedaan heb. (Via de tabjes bovenin kun je ook andere kleuren zichtbaar maken).
Wel grappig om een keer te doen en erachter te komen of je altijd hetzelfde doet of af en toe ook varieert.
De plugin is te downloaden op de site: http://lightroomanalytics.com/download/
Ga om de plug-in te installeren in Lightroom naar File > Plug-in Manager.

Als je dat gedaan hebt ga je op de map met foto's staan die je geanalyseerd wilt hebben.
Daarna kies je voor file > Plugin Extras > export Metadata.
Er komen nu 2 bestandjes op je desktop te staan. Het csv bestand is te openen in exel. Het .json bestand heb je nodig om, met een te downloaden viewer: http://lightroomanalytics.com/download/, de grafiekjes die je hieronder ziet, zichtbaar te maken. je moet daartoe het .html bestand openen m.b.v. Chrome of Firefox en vervolgens het .json bestand erop slepen.
Dit is dan wat je te zien krijgt:
Hier een aantal grafieken m.b.t. de opname: welke camera's gebruikt zijn, de meetmethodes, belichtingsmethode en gebruik van flits.
Hierboven grafiekjes m.b.t. sluitertij, ISO, diafragma en belichtingsmethode met in de blauwe vlakken rechts uitleg. Zo wordt er uitgelegd dat je bij gebruik van lange sluitertijden 'bluuy shots' (bewogen foto's) zul krijgen.
Een overzicht van de gebruikte lenzen.
Per lens een overzicht van de plek waarop je scherp gesteld hebt en het gebruikte diafragma. (Klik bovenin op de lens die je wilt bekijken).
Hier zie je dat ik 4% van mijn foto's omgezet heb naar zwart-wit en wat ik met de gele kleuren gedaan heb. (Via de tabjes bovenin kun je ook andere kleuren zichtbaar maken).Beginnen in LR; catalog settings
Lightroom is een database programma. Voordat je begint is het daarom erg belangrijk alles goed in te stellen vanaf het begin. Waar op te letten?
Een aantal van de instellingen die ik niet wil vergeten.
Ik begin in de catalog settings:

Een aantal van de instellingen die ik niet wil vergeten.
Ik begin in de catalog settings:
- Lightroom (mac)/ edit (PC) > catalog settings >
- general: kies voor: Back up > every time Lightroom exits

- File Handeling: Standard preview size: neem beeldschermformaat
- File Handeling: preview quality: High (kleurruimte: ProPhoto) Medium en Low (kleurruimte: adobe RGB)
- File Handeling: 1:1 previews: worden aangemaakt tijdens het bewerken, alleen daarvoor nodig
- Import Sequence Number: heeft invloed op de filename (als je sequence gebruikt) tijdens het inladen en hernoemen van bestanden.
Metadata
EXIF : write data or time changes into proprietary raw Files: de eventuele tijd en datum wijzigingen worden bij het RAW bestand weggeschreven.
Camera Raw plug-in
In diverse artikelen heb ik berichten geplaatst over het kunnen lezen van RAW bestanden in Photoshop, Lightroom en Bridge.
Hieronder een nieuw rijtje. Als je plug-in ouder is als je camera dan herkent de software de RAW bestanden niet. Je moet dan de plug-in updaten. Let op: je kunt plug-in versie 8.0 en hoger niet gebruiken op versie CS6 of eerder.
In Photoshop kun je nakijken welke Raw Plugin je hebt door te gaan naar: Photoshop > about Plug-In > Camera Raw. Je krijgt dan onderstaande plaatje te zien, met rechtsonder de geïnstalleerde versie.
Hoe kun je je versie updaten?Vanaf Photoshop CS6 ga je naar het help Menu en kies je voor 'updates'. Bij eerdere versies moet je de plug-in zelf downloaden en installeren.
Hieronder een nieuw rijtje. Als je plug-in ouder is als je camera dan herkent de software de RAW bestanden niet. Je moet dan de plug-in updaten. Let op: je kunt plug-in versie 8.0 en hoger niet gebruiken op versie CS6 of eerder.
| Plug-in | Lightroom | Photoshop | |
| 8.3 8.2 8.1 8.0 7.4 7.3 7.2 | 5.3 5.2 5.1 5.0 4.4 4.3 4.2 | CC CC CC CC CS6 CS6 CS6 | |
| 7.1 | 4.1 | CS6 | |
| 7.0 | 4 | CS6 | |
| 6 tm 6.7 | 3 | CS5 |
In Photoshop kun je nakijken welke Raw Plugin je hebt door te gaan naar: Photoshop > about Plug-In > Camera Raw. Je krijgt dan onderstaande plaatje te zien, met rechtsonder de geïnstalleerde versie.
Hoe kun je je versie updaten?Vanaf Photoshop CS6 ga je naar het help Menu en kies je voor 'updates'. Bij eerdere versies moet je de plug-in zelf downloaden en installeren.zondag 23 februari 2014
zaterdag 1 februari 2014
Kleine scherptediepte in een Photo Shoppen
Je hebt van die dagen, en van die foto's....
Als een foto niet goed is kun je altijd proberen hem beter te maken.
Vaak is de foto niet goed omdat het onderwerp niet (genoeg) opvalt in de achtergrond.
Hoe kun je de achtergrond waziger maken, oftewel blurren dus een kleinere scherptediepte geven?
![]() |
| het origineel |
![]() |
| het resultaat |
2. Select > Refine Selection: iets verfraaien van de selectierand
3. Select > Save Selection
4. Select > Deselect
5. Filter > Blur > Lens Blur > source: kies hier de opgeslagen selectie.
Radius: is hoeveelheid onscherpte
Blur focal distance is waar de onscherpte moet zijn.
In eerste instantie wordt je selectie juist onscherp.
Je kunt oftewel de 'Blur Focal Distance' naar rechts zetten of de 'Invert' knop gebruiken.
Een diafragma in een lens bestaat uit een aantal bladen die over elkaar liggen en dan samen een 6 hoek (bij 6 bladen) of bijvoorbeeld een 8 hoek (bij 8 bladen) vormen.
Bij Shape kun je daarvoor kiezen.
Blade Curvature is de vorm van die bladen terwijl je bij Rotation de hoe kunt veranderen. Dit gaat allemaal erg ver en normaal gesproken ga je het verschil niet zien.
Specular Highlights maakt de hoge lichten lichter en het bereik van die hoge lichten wordt bepaald door de Threshold.
Tot slot kun je Noise, ruis toevoegen.
Abonneren op:
Posts (Atom)










































