zondag 31 maart 2013

Hoedjes, natuurlijk

Alle hoedjes komen van "Global Hats" en zijn daar te koop. Het adres is 1e middellandstraat 3 in Rotterdam. http://www.globalhats.nl
zaterdag 30 maart 2013

Hoedje


Retouche in LR

Voor de serie met hoedjes heb ik meestal niet zo heel veel tijd om foto's te bewerken. Vandaag er toch even voor gaan zitten. Zeker bij foto's waar jezelf op staat ken je al je eigen onvolkomenheden. Of een ander die ook ziet is altijd de vraag. 

Ik ga laten zien welke plaatselijke aanpassingen ik maak. In dit geval heb ik ze allemaal in Lightroom gemaakt, ook de plaatselijke aanpassingen.

Before
After
Ik maak gebruik van de "Adjustment brush (K)". Hiermee kan ik een masker maken waarop ik plaatselijk wijzigingen uit kan voeren. Zoals belichting, clarity, scherpte, saturatie, witbalans en contrast. 

Vóórdat je het masker gaat tekenen moet je de brush (het penseel instellen). Dit kan in het menu. Je kunt hier instellen:
* de grootte 
* de feather = transparantie verloop naar zijkanten toe
* de flow = verdeling van de sprijding van de "verf"
* density =transparantie in zijn geheel.)
* auto mask = op basis van kleurinformatie worden gelijk kleurige pixels mee geselecteerd.* Zelf zet ik voor grote vlakken de automask aan om mee te beginnen. Later zet ik hem uit en bekijk ik alle details nog een keer.
* Ik maak maskers op 100%
* Met de "alt-toets"ingedrukt krijg je de "erase / gum"functie: instellingen zijn niet hetzelfde.
* Ik heb de density nooit op 100% staan, meestal rond de 70% 
* De feather staat standaard vrij hoog, meestal heb ik hem rond de 10 staan.

Om te kijken wat je doet kun je een "overlay (O) aan en uit zetten. Dat is onder de foto. Zie je hem daar niet dan is waarschijnlijk de toolbar verstopt. Met view > toolbar (T) komt hij weer tevoorschijn. Ik ben begonnen met het selecteren van de huid. Daar wil ik de huid wat zachter  hebben. Er zijn nog een aantal plekken waar ik grotere schaduwen in het gezicht heb, die wil ik ook nog weghalen. Daarvoor maak ik een aparte selectie.


In de ooghoek blijft de schaduw erg aanwezig. Nog maar een kleine aanpassing om dat te verminderen.


Het oog selecteer ik apart zodat ik het een beetje witter(oogwit), blauwer (iris) en scherper kan maken.


De mond maak ik een tintje roder en verscherp ik iets.


De hoed maak ik iets lichter waardoor de groene gloed zichtbaar wordt (de hoed is van origine groen).

 

De vogel maak ik iets lichter zodat er net iets meer aandacht heen gaat en ik maak de kleuren iets gesatureerder.

vrijdag 22 maart 2013

maandag 18 maart 2013

Bestanden aan elkaar aanpassen met LR

Soms heb je bestanden die je samen wilt gaan gebruiken. Dan wil je die qua kleur, toon, contrast e.d. bij elkaar laten horen. Hoe doe je dat op een gemakkelijke manier?

In Lightroom is dat heel eenvoudig.
Je selecteert de foto's waar het om gaat.

In dit geval past de linker foto niet bij de rest > die wil ik aanpassen.Ik kies daarom voor het tweede beeldscherm en zet deze op "survey". dat betekent dat ik de geselecteerde bestanden naast elkaar zie.

Op het eerste beeldscherm kan ik nu in de "develop"modus de foto lichter gaan maken. Ik zie dit in het "tweede beeldscherm"(window > secondary display) ook gebeuren zodat ik goed kan beoordelen of het goed gaat. Ik hoef dus niet fysiek een tweede beeldscherm te hebben om deze functie te gebruiken. 

hoedje of petje?
vrijdag 15 maart 2013

zondag 10 maart 2013

zaterdag 2 maart 2013