vrijdag 20 juli 2012

eten

tongetjes
omelet


knoflooksoep

maandag 16 juli 2012

blur filter

Vandaag foto's gemaakt met blurfilter, Had ik van de week op de kop getikt. Bleek ik er al één te hebben. Samen gebruiken dan maar. Als de twee filters samen een driehoek vormen met een opening (daar wordt de foto scherp) vind ik het resultaat het mooist. Het park waar ik iedere ochtend loop met de hond zag er opeens weer anders uit.


foto gemaakt met driehoek rechts midden. (onbewerkt)

Wat je daarna met de foto doet is bepalend voor het uiteindelijke beeld. Hieronder heb ik een aantal voorbeelden waarbij ik eigenlijk alleen gespeeld heb met het licht, kleur versus zwart wit en het contrast. 

De aandacht gaat in de foto naar de lichte partijen. Als ik het onderwerp dus lichter maak en de omgeving donkerder en contrast rijker dan gaat de aandacht naar het onderwerp.
Andere foto's gemaakt met dezelfde filters en bewerkt in Lightroom. 


zondag 15 juli 2012

dinsdag 10 juli 2012

Softproofing in LR4

In Lightroom 4 is het mogelijk de foto te zien in het doel-profiel.
In Lightroom werk je meestal met RAW bestanden. Deze hebben geen kleurprofiel. dit krijgen ze pas als je de foto opslaat als een Tiff, JPEG of PSD.

De grote profoto kleurruimte versus de kleinere 'sRGB
Lightroom laat het RAW bestand zien in een kleurruimte die lijkt op de Profoto kleurruimte. Dit is een erg grote ruimte zodat er zoveel mogelijk kleur te zien is. (Aan de buitenkant van de kleurruimte zit de saturatie)

Afhankelijk van het uiteindelijke doel: beeldscherm of print wordt de foto uiteindelijk opgeslagen met een ander profiel.

Daarbij kunnen er kleuren en saturatie verloren gaan.


In Lightroom is het nu mogelijk de kleur te softproofen: te simuleren.
Hoe doe je dat?   > develop > softproofing (S) onder in de gereedschapbalk.

De achtergrond wordt wit en rechtsboven staat de waarschuwing "proof preview".

Onder het histogram kun je het doel - profiel kiezen.

als je over de foto gaat zie je de RGB waarden onder het histogram (normaal staan hier procenten).

In het histogram rechtsboven kun je het gebied laten zien wat "out of gamut" is. (rood)
Linksboven kun je het beeldschermprofiel tonen en de kleuren die daarbij "out of gamut" zijn (blauw) 


Met "out of gamut" worden de kleuren bedoeld die niet in het nieuwe profiel weergegeven kunnen worden en dus verandert moeten worden. Je kunt hier zelf invloed op uitoefenen door de kleuren die "out of gamut" zijn "in gamut" te brengen.
Onder in Dit venster kun je kiezen hoe de omzetting is: "de rendering intent".
Er is hier keuze tussen "perceptual" en "relative".

Bij perceptueel blijven de onderlinge kleuren behouden. Dit heeft tot gevolg dat het "kleurgevoel" hetzelfde blijft maar het kan zijn dat daarbij alle kleuren iets veranderen. Deze methode gebruik ik bijna altijd bij prints.

Bij relatief blijven alle kleuren die niet "out of gamut" zijn gelijk. Dit is een goede keuze bij reclamefoto's waarbij het belangrijk is dat bijvoorbeeld kleuren en/of logo's in de juiste kleur weergegeven worden.

Hoe kun je de kleuren veranderen?


1. Je kan de saturatie uit de hele foto halen. Persoonlijk zou ik dat niet doen.

2. Je kunt een bepaalde kleur veranderen of de saturatie daarvan verminderen. (In venster HSL)

3. Je kan plaatselijk de saturatie verminderen. met behulp van de adjustmentbrush (K).Nieuwe printmogelijkheid in LR4

In het printvenster van Lightroom is bij in de printmodule een extra mogelijkheid gekomen om tijdens het printen het contrast en de helderheid te beïnvloeden.

 
Je vindt het bij de print adjustments. Hiermee kun je het probleem oplossen van te donkere en te flauwe prints.

Klein probleempje: je iet niet wat je doet. Dus het zal iets van 5 printjes aan "trail en error" kosten om deze mogelijkheid onder controle te krijgen.Daarboven kun je het printprofiel instellen. Lightroom is een RGB programma dus CMYK profielen zijn niet te gebruiken.

Automatisch bewaren

Vandaag zo helemaal gelukkig. 

Na een half uur werken hield het programma ermee op, en ik dacht zelfs mijn computer; scherm werd half zwart en knipperde. Gelukkig dat Photoshop CS6 automatisch iedere (standaard 10 minuten) de file bewaard. (zie preferences > file handling).


Ik kon dus weer verder waar ik gebleven was.

zondag 8 juli 2012

Erodible brush

Nieuw in CS 6 is de mogelijkheid om een potlood te gebruiken dat tijdens het tekenen, net als een echt potlood slijt. Er zijn ook penselen die breder worden tijdens het gebruik. Wil je de punt weer scherp dan kies je met "sharpen tip": de puntenslijper. Vaak kun je ook nog kiezen voor de vorm/shape.

  


donderdag 5 juli 2012

LR4 en Camera RAW defringe

In foto's met grote contrasten zoals tegenlicht situaties zie je vaak magenta en groene randjes. Soms zijn ze blauw/geel. Dit kan twee oorzaken hebben.

De ene is een lensfout: chromatische aberratie genoemd. Dit is het gevolg van licht dat door het glas van de lens anders gebroken wordt (brekingsindex) waardoor het niet in het hoofdbrandpunt terecht komt. Maar op verschillende plekken. Deze fout komt vooral naar voren bij lange brandpunt en telelenzen.

De andere is een CCD fout: fringing genoemd. Dit is het tijdens het belichten overstromen van informatie van de ene naar de andere pixel. Aangezien de CCD verschillende kleurfilters heeft: R,G of B ontstaat er een gekleurd randje.

Fringing is gemakkelijker te corrigeren als chromatische aberratie. Chromatische aberratie kan wel voorkomen worden met speciale, voor deze lensfout gecorrigeerde, duurdere, lenzen: de apochromaat.

Beide lensfouten kun je in Lightroom en camera RAW corrigeren.
In Lightroom is er de meeste controle:

Bij lenscorrections zien we een nieuw tabblad in LR4: color.
Daar kun je chromatische aberratie en fringing corrigeren.
Met amount regel je de hoeveelheid pixels die in de rand meegenomen moeten worden.
Daarnaast kun je de paarse/purple tinten en groene tinten veranderen.

In plaats van de schuifjes kun je ook inzoomen en het pipetje gebruiken. Daarmee op het randje met de kleurzeem klikken. Als je het pipetje gebruikt krijg je een uitvergroot grit te zien van de pixels zodat je preciezer kunt kiezen.

 

before

after

In eerdere versies van Camera RAW moet je in een ander venster zijn: 
Bij lenscorrections > manual. Daar kun je kiezen voor defringe > highlight edges. (gebruikte ik het meeste)


In de nieuwe update van Camera RAW 7.1 is het nieuwe tabblad color ook aanwezig.


Lightroom Certified (ACE)

Gisteren mijn examen Adobe Lightroom ACE gehaald, joepie. Toch klink expert beter als instructor. Dat terwijl instructor "hoger in de hiërarchie" is.

zondag 1 juli 2012