zondag 11 oktober 2015

Dehaze in Lightroom

In de vorige update van Lightroom en Camera Raw zagen we de dwaze functie helemaal onderin het 'effects' paneel. Deze functie is om foto's met een laag contrast zoals mist te corrigeren. (of de foto mistig te maken).


 Dit is een histogram van een foto met een laag contrast. De foto is gemaakt vanuit een vliegtuig.Links zien we de foto zelf en rechts het gevolg van het 'dehaze' effect.

Persoonlijk vindt ik het effect een beetje 'te' en combineer ik het met andere functies. De dehaze functie heeft namelijk nogal veel effect op de kleuren en het contrast.


Hier nog een voorbeeld om het verschil te laten zien tussen de 'normale' manieren om het histogram te verbeteren met exposure, highlights, shadows etc. De foto hierboven is op de 'traditionele' manier verbetert. De exposure, Shadows en Blacks zijn verandert om de belichting te verbeteren.

Het grootste verschil met de foto hieronder waar alleen de 'dehaze' functie gebruikt is, is het contrast in de middenpartijen. Hierdoor lijken de kleuren meer verzadigd. Over zijn geheel lijkt de foto met "dehaze' scherper te zijn. Zonder Dehaze  300% detail  

  Met Dehaze 300% detail

Plaatselijke wijzigingen; Dehaze


Dehaze kun je nu ook op plaatselijke wijzigingen zoals de gradient filter, de radial filter en de adjustment tool.

Daar kun je de schuifjes vinden tussen 'clarity' en 'saturation', voor mij een erg logische plaats.
De Dehaze functie kun je ook gebruiken om de achtergrond mistig te maken. De foto hiernaast is het origineel waarop ik 2 gradient filters geplaatst heb. Eén op de bovenste helft om dat mistig te maken (Dehaze -65) en één op de onderste helft om het contrast iets te vergroten (Dehaze +50)

Bewerkt met DehazeUpdate Lightroom; importeren

Lightroom heeft een nieuwe update die meteen zichtbaar wordt als je foto's gaat importeren. Het venster dat je dan ziet is even wennen.

Het begint met onderstaande venster waar je de plaats waar de foto's staan kunt selecteren. Dit venster heeft een naam: ;'Add Photos'


Wanneer zie je dit venster niet?
  1. Als je ingesteld hebt dat het importvenster moet verschijnen als je een camera / geheugenkaart in de computer stopt/aansluit. Menu > preferences > import opties > show import dialog when a memory card is detected
  2. Als je in het menu > preferences > import opties > show 'Add Photos' screen' uit zetOok het vervolg venster ziet er iets anders uit: (waarschijnlijk zonder de zijpanelen:Klik je op dit icoon dan verschijnt/verdwijnt de linker kolom. Hier zoek je naar de bron; oftewel waar staat de foto nu.
Klik je op dit icoon dan verschijnt/verdwijnt de rechter kolom. Hier geef je aan waar de foto's naar toe moeten en hoe.
Het 'hoe' is hier nieuw; dat stond vroeger midden boven en is nu deels  te vinden bij het kopje 'advanced' en deels bij 'destination'
Bij destination kun je kiezen tussen Copy: een tweede versie van de foto maken
of Add: de foto bewaren zoals en waar die die is maar wel toevoegen aan de catalog

! Wat ik nergens meer tegenkom is de 'move' optie

Convert to DNG was voorheen de eerste functie midden boven en is nu te vinden in het 'advanced' paneel.

Wil je niet telkens weer hetzelfde invoeren terwijl je wel altijd op dezelfde manier importeert dan raad ik je aan er een 'import setting' van te maken. Dit scheelt heel veel tijd. Zeker als je de bestanden in een map op datum neerzet in dezelfde map foto's.