zondag 18 mei 2014

Multi-Mania 2014

Nog ietsje meer als 1 dag voordat Multi-mania start:

Registreren via de site:
http://multi-mania.be/14/register/

maandag 12 mei 2014

NIDF norm vernieuw

De NIDf norm is vernieuwd voor Lightroom 5 en PS CC te downloaden op:

http://www.nidf.nl/NIDF-norm201405.pdf

Er zijn 2 dingen die mij direct al opvallen.
1. De naamgeving
2. De kleurruimten

1. De naamgeving:
Als naamgeving wordt 4 initialen_datum_nummer.extentie aangeraden. Daar ben ik het wel mee eens maar wat ik zelf tegenwoordig prefereer is 4 initialen_jaar_maand_dag_nummer.extentie

Het verschil: 
HiMa_201405014.Tiff
Hima_2014_May_14.Tiff

Ook mappen worden bij mij op datum gezet. In Lightroom bij 'folders' kies ik dan voor 'rename' (rechtermuisknop) en zet ik er nog een onderwerp achter zodat ik ook daarop sneller kan kiezen.

2. De kleurruimten:
Hij is minder bepalend m.b.t. de kleurruimte. Voeger stond er dat je aan moest leveren in Adobe RGB nu staat er een uitleg over de verschillende kleurruimten. Vandaar dat ik een aantal toevoegingen heb. Alles wat cursief geschreven is is mijn aanvulling van de tekst die er staat.

Uiteraard geldt zoals altijd: iedere kleuromzetting van het ene naar het andere profiel is in principe kwaliteitsverlies. Van een grote naar een kleine ruimte is te doen maar er kan afhankelijk van de keuze voor de rendering intent een kleurverschuiving plaats vinden. Ga je van een kleine naar een grotere ruimte dan moet er informatie bij verzonnen worden.

Ik heb de volgorde van kleurruimte hieronder daarom van klein naar groot gezet


 sRGB: noodzakelijke keuze voor foto’s op het internet en meeste afdrukcentrales. Voor hoogwaardig drukwerk of inkjetprints meestal niet toereikend. Zelf heb ik dit niet als standaard kleurruimte ingesteld in Photoshop omdat ik meestal werk voor drukwerk. Er zijn een aantal professionele centrales waar je aan moet leveren in Adobe RGB of die eigen profielen leveren. 
ECI-RGB: wordt niet door cameramakers gebruikt en is helemaal afgestemd op drukwerk wat betreft de kleurruimte.  Gebaseerd op normlicht van 5000 K en gamma 1.8 maar nog niet iedereen heeft dit profiel. Het zit tussen Adobe en 'sRGB in en men hoopt dat dit de nieuwe standaard gaat worden omdat het alle drukbare kleuren bevat en minder algemeen is als Adobe RGB (wat niet echt een profiel is). Bovendien zien afbeeldingen die in Adobe RGB staan er op beeldscherm en geprint bij centrales die 'sRGB als standaard hebben er net goed uit in tegenstelling tot dit profiel. Dit profiel moet je wel eerst zelf downloaden op http://www.eci.org/en/downloads en dan moet de ontvangende partij hem ook ge├»nstalleerd hebben. Versie 2 van dit profiel is ook op 16 bits bestanden te gebruiken.

Adobe RGB grootste wit, ECI RGG is het gekleurde vlak
Grootste wit is ECI RBG, kleinere, kleur is 'sRGB

AdobeRGB: Zeer voor de hand liggende keuze, een redelijk universeel inzetbare kleurruimte. Wordt ook door digitale camera’s gebruikt bij het opnemen in JPEG, mits je dit in het menu instelt. De meeste camera's gebruiken als standaard 'sRGB, en is prima bruikbaar voor inkjet of drukwerk. 
Ook de standaard RGB kleurruimte voor de kleurruimte die ik zelf, nog steeds, als standaard aanraad te gebruiken in Photoshop. (Color Settings). Gebaseerd op 6500K (is niet normlicht). 
ProPhotoRGB: Voor heel kritisch kleurwerk, maar uitsluitend te gebruiken in 16-bits bestanden. Ook vallen de hoogverzadigde kleuren buiten het bereik van de monitor. Afhankelijk van het einddoel zul je wel naar een kleinere ruimte terug moeten. De Develop / ontwikkel module in Lightroom laat overigens alle foto's in ProPhotoRGB zien tenzij je softproof aan hebt staan.

zaterdag 10 mei 2014

honden


Croptool en bestandsgroottes

Door de vrij nieuwe croptool CC en CS6 kan het zijn dat de bestandsgrootte van bijvoorbeeld een foto groter wordt.

Daarvoor zorgt "delete cropped pixels" in de menubalk van de croptool.Staat deze aan dan wordt het bestand echt kleiner, maar staat deze uit dan wordt het bestand niet daadwerkelijk kleiner. De pixels zijn alleen niet zichtbaar maar zijn wel aanwezig.

Dit kan ervoor zorgen dat de bestandsgrootte groter is terwijl dit niet zichtbaar is in de maten en resolutie. In het voorbeeld hieronder zie je hetzelfde bestand. Beide verkleind met de croptool maar bij de linker is de 'delete cropped pixels niet aangezet.


In het voorbeeld aan de linker kant is het beeld dus uitgeknipt maar het originele bestand is nog steeds aanwezig. Dit weer zichtbaar maken kan door de canvasgrootte groter te maken.

Crop tool w x h x resolutie

Als je in de croptool een uitsnede wilt maken in de juiste maat en resolutie dan kies je in de menubalk van de croptool voor W x H x Resolution.Waar je goed op moet letten (veel mensen lezen daaroverheen) is of de resolutie op px/inch staat of op px/ cm.Want: 72 Px/inch is gelijk aan 118.11 Px/cm
762 px/inch is gelijk aan 300 Px/cm (zie voorbeeld afbeelding hierboven)
Een inch is 2,54 cm

Op deze manier kun je onbedoeld het bestand behoorlijk vergroten; en vergroten geeft kwaliteitsverlies.

Of px/inch staat of op px/ cm is afhankelijk van de instellingen in de preferences bij Units & Rulers.
Staat de rulers in centimeters dan zal de croptool ook standaard px/cm geven. Staan de rulers op inch dan zal er standaard Px/inch te zien zijn.