vrijdag 25 april 2014

Film heen en weer afspelen

Eerder beschreef ik een methode om een filmpje voor en achteruit af te spelen met behulp van Premiere. http://hildemaassen.blogspot.nl/2013/11/video-reverse-terug-uit-afspelen.html
Af en toe lukt het namelijk niet om een mooie loupe te maken voor een cinemagraph en bij sommige daarvan kan hetzelfde filmpje er achterstevoren aan vast plakken een oplossing zijn voor het probleem.

Ook in photoshop kan je een filmpje teruguit afspelen; wel omslachtig, maar toch; hier de omschrijving.

1. Plaats het filmpje.
Kies dan in het submenu van het 'timeline paneel' (rechts bovenin het Timeline menu) voor: Convert Frames > Flatten frames into Clips. In CS 5 heet dit paneel anders: animatie.


Nu zijn alle frames uit je filmpje omgezet naar een los beeld. Dit is te zien aan het lagen paneel waar elk frame nu een eigen laag heeft. Ze staan op de timeline over elkaar op dezelfde plaats. Als je 'play' drukt om de film af te spelen gebeurt er, tijdelijk, niets. We gaan dit verhelpen.

links timeline rechts de lagen


2. Selecteer nu alle lagen en dupliceer deze. 
3. Klik nu rechts onderin het timeline paneel op het icoontje met de 3 blokjes "convert to frame animation" (zit ook in het submenu).


4. Selecteer nu alle lagen, inclusief de gedupliceerde. > ga naar het submenu van het timeline paneel en kies > Make frames from layers. Nu heb je 2x hetzelfde filmpje achter elkaar. Hij speelt ook al af als je op 'play' drukt.


5. Selecteer alle frames die gedupliceerd zijn in de timeline.


6. Kies in het menu van het timeline paneel voor reverse frames. (ongeveer halverwege het menu)


7. Nu speelt het filmpje voor en achteruit af en heb je dus een Loupe gemaakt. 
8. Onder de frames kun je de tijd die elk frame moet duren instellen en "forever" kiezen in plaats van "once"


9. Wil je hem ook op een website 'forever' laten afspelen dan zou je hem kunnen bewaren als een GIF. Kies dan voor > file > Save for Web > GIF . 
Vergeet niet onderin links bij Animation > Looping Options voor "forever" te kiezen. (dat kan opeens weer op 'once' springen). Nieuwe koffie

InDesign: plaatsen van bestanden

In InDesign is het heel gemakkelijk om een groep bestanden tegelijk te plaatsen.
Dit kan veel werk schelen omdat ze allemaal ook in een even groot kader geplaatst worden.

Kies File > place (ctrl/cmd + D) en selecteer de bestanden. Je ziet nu aan het blauwe getal tussen haakjes hoeveel bestanden er 'aan je muis hangen'. Je kunt ze trouwens 'doorheen bladeren' met de pijltjestoetsen op je toetsenbord en ze zou je ze één voor één plaatsen op de plek die je wilt.

Om ze allemaal tegelijk te plaatsen moet je een kader trekken met de muis en terwijl je deze nog ingedrukt houdt op de pijltjestoets naar rechts voor een extra kolom en op de pijltjestoets naar boven voor een extra rij klikken. De tussenruimte veranderen kan met dezelfde pijltjes maar daarbij moet je de Ctrl (PC) of CMD (mac) toets ingedrukt houden.
Zodra je de muis los laat worden de foto's geplaatst.
 
Aangezien ze nog steeds allemaal geselecteerd zijn zou je ze daarna allemaal tegelijk aan kunnen passen. Zelf gebruik ik daar altijd de icoontjes bovenin voor.


Portfolio interactief maken met stages in InDesign

Als je een interactief portfolio wilt maken in InDesign dan kan dit met de functies "buttons and Forms' en 'Object states'. Beide te vinden bij Window> interactive >

Ik ga nu een portfolio met foto's maken waar je doorheen kunt klikken.

Eerst plaats ik een aantal foto's op de pagina.


Deze selecteer ik allemaal en plaats ik 'op elkaar'
Ik gebruik daar de functie "align Horizontal centers" en 'align Left centers" voor.
Deze zitten boven in het balkje en zien er zo uit:

 Nu dat alle foot's op elkaar staan vergroot ik ze allemaal. Door de Shift button in te houden terwijl ik aan het kader 'trek'.
Zorg dat alle foto's nog steeds geselecteerd zijn en ga nu naar het paneel: object states en maak daar een nieuwe objectstate aan via submenu of het 'nieuw' knopje onderin.Zet nu de foto's nog een keer op de pagina maar heel erg klein (of een voor en achteruit pijltje)Ga nu naar het button and forms paneel. Selecteer het eerste fotootje en klik op type > button.
Action + en kies voor "go to stage". In het klein zie je de afbeeldingen staan. Niet verbaasd zijn als je naar de laatste state moet.


In het geval van de pijltjes buttons kun je voor "go to next state" of "go to previous state" kiezen.

Let op je kunt alleen verwijzen naar states die op dezelfde pagina staan.

InDesign interactief maken met buttons

Het is mogelijk om binnen in een inDesign document een button te maken die naar een andere pagina verwijst. Dit doe je met de functie Button and Forms. (windows > interactief > buttons and forms)

Selecteer bijvoorbeeld een tekst of afbeelding die je 'klikbaar' wilt maken.
Kies in het paneel Button and Forms voor: type button.
Bij Actions klik je op de + en je kiest uit het rijtje voor "Go to Page"
Daaronder kies je bij 'page' voor de pagina waar je heen wilt gaan als je op de button klikt.
Aan het ikoontje met het handje zie je al dat de tekst nu een button is.
maandag 21 april 2014

bloemen test

Mijn camera kan zelf een animatie maken. Stel in om de hoeveel minuten de camera een foto moet maken. In dit geval iedere 5 minuten. Ik heb de belichting op automatisch gezet. Het scherp stellen handmatig ingesteld. Jammer dat de batterij het maar 3 uur vol houdt. Bij de 2de batterij is de camera uitgevallen en is er uren aan opname weg; zeer frustrerend. Dat wordt dus nieuwe bloemen kopen komend weekend en erbij blijven voor het beste resultaat.

zondag 13 april 2014

LR mobile, menu's

Het is even wennen dat Lightroom Mobile

Allereerst met je jezelf inloggen in het menu: links in het openingsvenster.
In het midden krijg je de collecties te zien. Met het plusje rechtsboven kun je zelf een collectie toevoegen.
In een collectie kun je selecties maken met behulp van vlaggen.
Als je op een foto staat kun je door te 'swipen' de vlag zichtbaar maken.Met 2 vingers op de foto tappen geeft de opname gegevens

Als je de foto's in een slideshow wilt bekijken dan met je op het 'play' knopje drukken links onderin de eerste foto van de collectie. Bovenin de slideshow kun je het menu vinden voor de soort overgangen en de snelheid van afspelen.Het bewerken van foto's

Onder een foto kun je het volgende menu aantreffen, van links naar rechts:

  • filmstrip
  • Basic menu (exposure, witbalans, clarity etc)
  • Presets 
  • Croptool

Als je bijvoorbeeld de functie 'Temperature' selecteert komt er een schuif waarmee je de kleurtemperatuur kunt wijzigen. 

 Ga je op White Balance staan dan komt er een submenu tevoorschijn met kleine previews van je foto zodat je kunt zien wat het gevolg is. De presets menu werken op dezelfde manier. Helemaal bovenin is de 'pick' tool deze plaats je op een neutraal gedeelte van de foto. Vergeet niet op het 'vinkje' te klikken als je het resultaat wilt behouden.De croptool laat je de foto uitsnijden in bepaalde verhoudingen of eigen verhoudingen. Door het slotje open te zetten kun je de verhouding ook wijzigen. Ook kun je de foto draaien.


 Rechts onderin bij elke functie kun je de 'undo' knop vinden.Uiteraard kun je de foto's nu gaan delen. Bij share kun je kiezen tussen mail en een bericht sturen, het resultaat bewaren, kopiëren, printen of delen via een contact.
Cursus Lightroom 15-4 en 22-4

Bij het mediacollege Rotterdam ga ik komende dinsdag een 2-avond durende cursus Lightroom geven.
een introductie waarna je er zelfstandig mee aan de slag zou moeten kunnen. http://www.mediacollege.nl

Meer lezen op de site: http://www.mediacollege.nl/cursus/av-stage/adobe-lightroom/#.U0qJRxYq_M4

Aanmelden kan nog.

Gemaakte maskers kopiëren in Lightroom

Als je iets helemaal zwart wilt maken in Lightroom kon je meerdere maskers op elkaar plaatsen. Maar dan was je wel een tijdje aan het tekenen. Sinds versie 5.2 is het mogelijk de maskers te kopiëren waardoor ze automatisch optellen. Dit spaart een hoop tijd. Ga op de selectie staan; het witte rondje met zwarte puntje erin en klik met de rechtermuisknop > kies duplicate.


origineel
selectie
Wit gemaakt; donkerste plaatsen zijn niet in 1 keer wit te maken
selectie gekopieerd nu is de omgeving wel wit.

Rode ogen van dieren weghalen (pet eye)In de nieuwe camera RAW 8.4 en in het Photoshop filter camera RAW is het nu mogelijk behalve rode ogen van mensen ook de groen oplichtende ogen van dieren te corrigeren. Daarbij kun je een 'catchlight' toevoegen. De preview functie heeft plaats gemaakt voor een 'before en after' venster dat midden rechts onder in de te activeren is of met de letter 'Q' van het toetsenbord.
woensdag 9 april 2014

Lightroom Mobile voor tablet synchroniseren

Sinds gisteren is er een Lightroom mobile versie verkrijgbaar voor de tablet. Hoe werkt het?


  • Het is voor mensen die een Adobe Creative Cloud abonnement hebben: bestanden worden gesynchroniseerd via de cloud.
  • De app moet voor je tablet downloaden
  • De foto's die je in Lightroom mobile wilt bewerken, bekijken of labelen moeten in een collectie staan.
  • Het werkt met behulp van de smart previews (mogelijk sinds LR5). Als je geen smart previews hebt gemaakt tijdens het inladen dan kun je dat op ieder gewenst moment doen door in het menu te kiezen voor: library > preview > build smart previews.
  • Je kunt ook bestanden van je I-pad in een collectie zetten, die collectie wordt dan gesynchroniseerd met je computer.
  • Gewone collecties zijn te synchroniseren, smart collecties niet.
1.  In Lightroom moet je eerst inloggen (Sign in) met je adobe ID.


2. Daarna kun je op een collectie gaan staan. Vooraan is een vierkantje waarop je kunt klikken waardoor de collectie naar je tablet gesynchroniseerd wordt. Met de rechtermuisknop op de collectie gaan staan roept een menu op waarin je ook voor 'sync with Lightroom Mobile' kunt kiezen.3. Collecties gemaakt op de tablet zijn te vinden bij 'Collections' in de map "from LR mobile"