zondag 29 september 2013

Jubileum PC Schieruiters Rotterdam

Meer foto's zijn te zien en te bestellen via: http://www.oypo.nl/pixxer.asp?id=D416F6B335E247FE

 
Sfeerbeelden

Altijd weer leuk om de before en after naast elkaar te zetten. Het is de kunst om met hele kleine veranderingen een goed resultaat te krijgen.  

High Key met gebroken service


 Een High key opname kun je maken met een wit voorwerp in een witte omgeving. Het onderwerpscontrast mag niet hoger zijn als 2,5 stop. Bovendien moet het witte voorwerp helemaal zichtbaar zijn. Het mag niet opgaan in de omgeving.

Als je het voorwerp niet helemaal ziet kun je in een schuine hoek naar het beeldscherm kijken. 45˚in plaats van de normale 90˚. Voor een low key geldt trouwens hetzelfde alleen moet dan het histogram aan de andere kant zitten (zwart in zwart).

dinsdag 17 september 2013

Kicks voor (bijna) niks

Afgelopen week allerlei opzet-stukjes voor op mijn handflitser gekocht. He weet wel, reflectoren die je kent voor flitskoppen. Blijken die dingen het aardig te doen. Zoals je hieronder kunt zien. Begon ik eraan met de nodige scepsis; het verschil is wel degelijk zichtbaar. In dit geval heb ik wel recht van voren geflitst; vanaf de zijkant is vaak natuurlijk mooier.

Links gewoon de flitser,
rechts met beathy dish

Links de beathy dish,
rechts ook maar dan met grid

Links de beathy dish,
rechts ook maar dan een wit filter met fresnel-achtige ringen

Links met beaty dish,
rechts met diffussiebol

Links gewoon de flitser,
rechts met diffusiebol

Links gewoon de flitser,
rechts met snoot
Links met snoot,
rechts met snoot en grid

donderdag 12 september 2013

Actions Photoshop CC, enige vernieuwingen

In Actions/handelingen zijn een aantal mogelijkheden bij gekomen de laatste tijd. Ik ga er een paar beschrijven.


Tot nu toe kon je als je iets tekende bijvoorbeeld in een masker dit niet mee opnemen. Nu kan dat wel als je, voordat je een actie maakt "Allow Tool Recording" aanzet in het sub-menu van het action panel.

Insert conditional: Dit is een functie waardoor je voorwaarden kunt gaan stellen aan het document. Denk aan als het document liggend is dan gebruik actie....
Maar als het een staande foto is dan.....

Je moet in dat geval dus wel 2 acties aanmaken. Hieronder zie je hoe het venster eruit ziet.Hiernaast zie je de voorwaarden waaruit je kan kiezen.
Als je een handeling/action gemaakt hebt en je wilt op vaste momenten toepassen dan is daarvoor ook een mogelijkheid aanwezig: De Script Event manager. (File > Scripts > Script Events manager).

In het voorbeeld hieronder zal iedere keer dat je een document gaat printen dit omgezet worden naar het eigen print profiel. Vergeet niet op "add" te klikken zodat de actie verschijnt in het bovenste venstertje (hier blauw gekleurd).

De standaard "momenten" waarop een script moet gaan werken kun je hieronder zien. Ook kun je zelf zo'n moment erin zetten als je iets van scripting af weet. Wil je daar meer over weten of eens een poging wagen dan kun je meer lezen in het document : photoshop-cc-scripting-guide.pdf. Te vinden via de link: http://wwwimages.adobe.com/www.adobe.com/content/dam/Adobe/en/devnet/photoshop/pdfs/photoshop-cc-scripting-guide.pdf


Blending opties op Smart filters

Als je één of meerdere smart filters gebruikt hebt kun je hiervoor een overvloeimodus / blending instellen per gebruikt filter. Ook kun je de opaciteit per filter veranderen. Dit doe je door dubbel te klikken (of met de rechtermuisknop) op het icoon wat hiernaast staat.

Je krijgt dan een submenu kies > Edit Smart Filter Blending > Options.
Zo open je het blending options venster.


En dan een paar resultaten van overvloeimodussen. (De foto rechts boven is zonder blenden)

Contactsheets en web gallerie vanuit Bridge CC

Waarschijnlijk komt er een moment dat je erachter komt dat in Bridge CC de 'output' module verdwenen is. Dit was de plek waar je contactsheets en webgallery's kon maken.

Maar goed nieuws: je kunt deze mogelijkheid handmatig m.b.v. een losse download weer toevoegen.

Hiervoor ga je naar de pagina: http://helpx.adobe.com/bridge/kb/install-output-module-bridge-cc.html
waar je kunt kiezen voor een download
Wat je binnenhaalt is het volgende: een folder en een bestandje. Beide moeten net ergens anders komen te staan op je computer.  
Hoe dat werkt kun je gewoon op de pagina lezen. Nog even een waarschuwing voor de Mac gebruikers onder ons. Application support heb je op gebruiker / users niveau en op harddisk niveau.
Je moet die van de harddisk hebben. Bij users zal je het mapje Bridge CC Extensions niet aantreffen. Er zelf dan maar eentje op die plaats maken werkt ook niet.

Foto rechtzetten met Camera Raw Filter

In Photoshop heb je 2 filters die je helpen een foto recht te zetten. De al wat oudere Filter > Lens Correction en de als filter nieuwe Filter > Camera Raw Filter.

Opgeteld hebben beide de mogelijkheden die Lightroom heeft.

Bij Lens Correction kun je een camera profiel gebruiken terwijl het camera Raw filter de nieuwe methode van rechtzetten biedt.

Zodra je bij het camera RAW filter ook het profiel kunt kiezen wordt het filter Lens Correction overbodig. Moet je wel even weten waar je de lens correcties kunt vinden in het Camera Raw Filter.

Rechts in het menu heb je bovenin een aantal iconen. 
Het 6de icoon, een doorsnede van een lens, is waar je moet zijn.

De A is van automatisch, daarnaast kun je de horizontale lijnen recht laten zetten of daar weer naast de verticale. Het laatste icoon is voor horizontaal en verticaal wat in tegenstelling van wat je zou verwachten toch een ander resultaat geeft als de automatische functie. (zie op de grote afbeeldingen hieronder het verschil).

Onderin kun je een grid (raster van lijnen) aanzetten en je kunt tussendoor nog steeds handmatig veranderingen toevoegen.

Tot slot is het onderste schuifje: aspect nog wel spannend. Deze maakt de foto breder of drukt hem juist in elkaar.

Aspect: links -100, rechts +100

A (automatisch) rechtzetten

Horizontale en verticale lijnen rechtzetten (raster icoon, rechts)

woensdag 11 september 2013

Image Size Photoshop CC

In CS 6 was het venster Image > Image Size al vernieuwd. In CC is er nog meer veranderd.
De belangrijkste verandering is, waarschijnlijk, wel het feit dat er een preview gemaakt wordt zodat je ziet wat er gaat gebeuren.

Als je trouwens naast dit venster beweegt met de cursor krijg je een vierkante  cursor waarmee je een gebied kunt selecteren dat je in het venster als preview wil zien. Met de cmd/ctrl toets kun de de preview vergroten van 100% naar 200% bijvoorbeeld en met de ALT kun je hem verkleinen.

Bij dimensions kun je de maat aflezen in bijvoorbeeld pixels maar ook centimeters of procenten terwijl je daaronder in een andere maateenheid de nieuwe maat in kunt geven. Zo kun je dus zowel de maat in pixels als cm tegelijk zien (zoals het voorheen ook al was, ziet er alleen net iets anders uit)Als je kiest voor de optie "fit to" dan wordt de foto vergroot/ verkleind tot binnen de gewenste maat. De langste zijde bepaal je dus.

Als je de foto niet wilt vergroten/ verkleinen alleen de resolutie wilt veranderen kan dat ook nog steeds. Zet dan het vinkje bij resample uit.

De manier waarop de berekening van het vergroten of verkleinen wordt gemaakt heeft ook een nieuwe functie "preserve detail" Als je deze kiest krijg je een extra mogelijkheid die geen van de andere mogelijkheden heeft, namelijk het reduceren van Noise.
Dan is er nog één een beetje verborgen optie. Bij de settings (ikoon wieltje rechts boven in het venster) staat Scale styles die aan en uit gezet kan worden. Als je stylen op je lagen hebt gebruikt worden deze al dan niet mee verkleind of vergroot.

Met save style aan: de toegevoegde styles blijven zoals ze waren

Met save styles uit zie je een vervorming van het resultaat van de styles

Nogmaals Shake Reduction

Een paar dagen geleden schreef ik al over de Shake Reduction. http://hildemaassen.blogspot.nl/2013/09/photoshop-cc-shake-reduction.html

Inmiddels heb ik een paar functies ontdekt die het een stuk gemakkelijker maken om de bewegingsonscherpte juist te corrigeren. (in eerste instantie ook iets ingewikkelder, maar ik denk dat dat wel gaat wennen).

Op wat voor soort foto's werkt het het beste?
foto's met een lange brandpuntlens (tele).
Als ze binnen gemaakt zijn dan zonder flits
Foto's met zo weinig mogelijk ruis.

Analyseren
Op het moment dat het venster van het filter geopend wordt zie je dat er iets berekend wordt en er komt een selectie in beeld. Er wordt eigenlijk geanalyseerd hoe de camera bewogen heeft.

Je kunt, bij advanced, zelf een tweede plek kiezen door een tweede kader te trekken. Of het programma een tweede plek uit laten kiezen door op het selectie icoon met + teken te klikken.
Op het moment dat je een van de twee hierboven genoemde doet krijg je een nieuwe berekening van die plek. Dat is fijn omdat in een beeld de mate van bewegingsonscherpte niet overal het zelfde hoeft te zijn. Als er twee mensen in beeld staan zullen die niet in hetzelfde tempo bewogen te hebben. De verschillende metingen worden op onderstaande manier weergegeven.

het advanced venster
   Je kunt dit ook vergroten door rechts onder op het pijltje van het geselecteerde (blauwe) vierkantje te klikken. 
De plek waar je de analyse op uit wilt oefenen moet contrast en bij voorkeur randen hebben.  Anders krijg je een driehoekje met een uitroepteken erin.
Als je twee van de resultaten met elkaar wilt vergelijken doe je dat door een tweede aan te klikken met de CMD/CTRL toets. Met de schuifjes Smooting en suppression rechts bovenin kun je de resultaten meteen iets verfijnen.
Als je het 100% preview venster wat rechts onder staat. los op het beeld wil hebben (en daar kunnen verplaatsen dan kan dat met de letter Q op je toetsenbord. Als je op het ikoontje links onderin het "loep venster" klik wordt een her-analyse gemaakt van dat stukje in beeld.