woensdag 31 juli 2013

Hondjes Maastricht
Paar vakantie landschappen


Paarden onderweg
Lichtmeten (testje)

Klein testje lichtmeten.
Het verschil tussen spotmeting en matrix (meervlaks) lichtmeting. Gewoon voor mezelf. 

Hoewel je bij spotmeting zelf veel beter op moet letten op wat je doet, waar je licht meet, vind ik dat zelf veel mooier, mede omdat het resultaat veel meer lijkt op wat ik in mijn hoofd had toen ik de foto maakte.

Spotmeting; gemeten op zwart (bank)
Spotmeting; gemeten op grijs (hond)
Spotmeting; gemeten op grijs (gordijn)


Matrixmeting; gemeten op wit (gordijn)

Matrixmeting; gemeten op grijs (hond)
Matrixmeting; gemeten op zwart (bank)


woensdag 24 juli 2013

Plaatsen HTML in Indesign DPS

In Indesign was het altijd mogelijk een YouTube filmpje te plaatsen door de embed code te kopiƫren. Maar opeens krijgen we alleen nog maar een wit vlak (met de melding "this is arbitrary HTML).

Dat terwijl we op dezelfde wijze nog wel een werkend google maps kaartje kunnen plaatsen.

Conclusie: er is iets verandert in de code bij YouTube.

Eerst: wat moet je doen om de HTML code te kunnen vinden?
Je gaat naar het gewenste filmpje en kiest voor Share > embed.
De code die je dan in het venster ziet kopieer je.

 Je gaat nu naar InDesign en kiest voor object > Insert HTML en plakt de tekst.


!!! In de tekst ga je nu op zoek naar de URL src="//www.youtube.com/embed/bNB9Mepi1VI" 
Je verandert deze in src="http://www.youtube.com/embed/bNB9Mepi1VI" 

Nu gaat het wel goed. Je kunt dit checken door in de folio Overlayer naar preview te gaan > on desktop.

LR5: target collection

In Lightroom 5 kun je foto's nu veel sneller en gemakkelijker verplaatsen naar een collectie. Als je een collectie aanmaakt moet je onderaan > Set as target Collection aanvinken > Create.


In het venster collection zie je een + achter de collection staan.


Foto's aan de target collection toevoegen kan nu door op de B te drukken.
Gewoon erheen slepen kan natuurlijk ook nog, maar is niet zo snel.

Er kan maar bij 1 collection "target" zijn, dus als je een nieuwe maakt als target collection dan is de vorige dat niet meer.

Bridge CC en Lightroom 5; kleurprofielen en omzetten

In RAW convertor (ctrl + R vanuit Bridge) kun je een bestand omzetten naar CMYK druk -en printprofielen.

In de Camera Raw convertor moet je onderin op de blauwe hyperlink klikken op de workflow Options te openen.


Hier kun je de color space kiezen en de redering intent. Ik raad (als standaard instelling) perceptual aan als het om RGB profielen gaat en relative voor CMYK. Als je Simulate Paper & Ink aanzet zie je wat het profiel doet met de kleuren in je beeld.Adobe RGB
Blurb ICC Profile


Tot nu toe was het zo dat alles wat je in de RAW convertor kon doen ook in Lightroom kon. Dit is, bij mijn weten, voor het eerst dat dit niet kan:

In Lightroom 5 kun je de foto nog steeds alleen maar omzetten, printen en softproofen in RGB profielen. Er zijn ook daar wel een paar mogelijkheden bij gekomen. 

Soft Proofing in de Develop modus > Soft Proofing (S). Je kunt hier (dat is nieuw in LR5) de before en after kun je zien (Y) Dit is geen manier om de foto om te zetten; je ziet alleen wat het verschil is tussen de kleurruimte zodat je zelf een de kleur zo goed mogelijk kunt beranderen. je kunt zien welke kleuren problemen opleveren tijdens de omzetting door te kiezen voor view > Desitination Gamut Warning (shift + S). Dit gebied wordt rood zoals in de foto hieronder.
Exporteren:
Als je in Lightroom een foto exporteert kun je bij de File settings nu ook voor andere RGB profielen kiezen. Hier kun je de rendering-intent niet kiezen. In zoverre ik het kan nagaan worden ze toegewezen (assign); niet omgezet. 


Print:
In het printer menu kun je onderaan in het venster Print Job je kleurmanagement uitvoeren. Ook hier kun je uitsluitend voor RGB profielen kiezen die je kunt printen. Ook is het mogelijk het bestand opte slaan als JPEG. De rendering intent kan ingesteld worden. Overigens kun je, als je van hieruit rechtstreeks gaat printen het kleurmanagement laten bepalen door de printer.

Let op: als je gaat printen en je kiest in Lightroom een kleurprofiel waarin omgezet moet worden dan MOET je in het printermenu kleurmanagement UITzetten.


Wat zou de meerwaarde zijn van CMYK profielen softproofen in Lightroom?

Als ik bijvoorbeeld het Blurb ICC profiel kan softproofen dan kan ik de foto's ik gebruik in een boek  gepubliceerd via Blurb ook kleurmanagen. Ik kan in dat geval de kleuren die ik in de print ga krijgen helemaal zelf bepalen. In drukwerk kunnen namelijk niet alle kleuren weergegeven worden die ik wel kan zien. Voornamelijk verzadigde kleuren zullen fletser of zelfs anders van tint worden.