dinsdag 22 november 2011

Stopmotion, cinemagraph

In dit voorbeeld heb ik een animatie gemaakt met 1 foto. In iedere foto is een kleine verandering aangebracht in het RAW bestand.
Overzicht van de foto's met kleine veranderingen in RAW aangebracht. 

 Deze foto's ga je vervolgens allemaal inladen in Photoshop. Dit kan op 2 manieren.
A. Photoshop > file > scripts > load files into stack.
B. Bridge > tools > Photoshop > load files into photoshop layers.

Selecteer nu alle lagen en open windows > animation. In het animatiescherm ga je rechtsboven op het pijltje staan. Daar komt een menu te staan. Kies daar voor "make frames for layers".


In het animatiepaneel kun je nu alle fotootjes zien. Onder iedere foto kun je de tijdsduur instellen. De volgorde van de foto's is gewoon te verslepen.
Opslaan: file > save for web and devices.

Als je opslaat als GIF dan worden de miljoenen kleuren omgezet naar 256 kleuren. Het waren er 10 miljoen.
Het voordeel van opslaan van GIF is dat op een webpage gaat lopen en kan loopen. (Mits je dat in dit venster instelt onderaan).Gif Animation


zondag 20 november 2011

Precies retoucheren

Even iets eenvoudigs maar wel vaak voorkomend. Ik heb een foto waarin ik een rand mooi wil maken. Als ik gewoon ga stempelen gaat dit niet altijd goed. Vaak ga ik over de rand en krijg ik het niet mooi.

Ik maak eerste ene selectie van de rand. Bij het maken van een selectie kijk ik wat het eenvoudigste te selesteren is. In dit geval het witte gedeelte. Dit wil ik echter beschermen en daarom keer ik de selectie om (select > inverse selection). Als ik daarna ga stempelen blijf ik binnen het geselecteerde gebied. Veranderingen worden alleen daar gemaakt. Daardoor hoef ik veel minder goed op te letten.
Maak een selectie van de rand


het resultaat
Selectee omgekeerde en ga met het stempel aan de slag. 

vrijdag 18 november 2011

Overlay

Plaatselijke aanpassingen doen hoef je niet ind e foto zelf maar deze kun je ook aanbrengen in een losse laag. Daardoor kun je fouten gemakkelijker ongedaan maken (ook achteraf).


Maak een nieuwe laag bovenaan en vul deze met 50% grijs. Edit > fill > 50% gray. Zet deze nieuwe laag op "overlay" Je ziet nu niets meer van de grijze laag .

Met de doordrukken (burn) en de tegenhouden (dogde) tool kun je in het grijs gedeeltes donkerder of lichter maken. Dat effect zie je wel.


Links origineel, midden gedeeltes donkerder en andere lichter, rechts de grijze laag

Overgangen in het grijs maken is best ingewikkeld. Met pen gaat het beter. Ook kun je als je het gereedscahp gebruikt de exposure aanpassen (hoe lager het percentager hoe subtieler het effect).Rechts de grijze laag geblurd met filter > blur > gausiaans blur. Links het resultaat; meer vloeiende overgangen.

In deze grijze laag kun je eventueel ook tekenen. de kleur grijs is R128, G128, B128

Grain en ruis op grijze overlay laag.

Deze 50% grijze laag op overlay wordt ook wel op andere manieren gebruikt.
1. Een korrel toevoegen waardoor de hele foto iets scherper lijkt.
2. Een ruis toevoegen waardoor de verschillende lagen iets meer een eenheid lijken te zijn en bovendien het hele super digitale effect een beetje verminderd wordt.

1. Korrel / grain toevoegen:
Korrel toegevoegd in kleur: filter > texture > grain

Korrel toegevoegd in zwart wit: filter > texture > grain > adjustmentlayer > black & white > clipping mask

De knop waardoor je adjustmentlayer een clipping mask wordt (in het venster adjusmentlayer onderaan)


   Het filter texture > grain geeft een kleuren korrel. Als je de kleuren niet goed vindt kun je deze zwart wit maken door een adjustment layer black & white toe te voegen. Als je de laag vervolgens een clipping mask maakt (derde ikoontje onderaan) wordt het allen op de laag eronder en niet op alle lagen toegepast en verschijnt er een pijltje.
Als je het effect te groot vindt kun je met de laag opacity het effect verminderen. 

2. Ruis toevoegen:
Ruis tegevoegd op de grijze laag, hier nogal heftig (uiteraard is dit niet normaal)

Als je ruis toevoegd kan dit kleurruis zijn of monochromatic (kleurloze) ruis zijn. Ruis = filter > nois > add moise.

Hier is de opaciteit van de grijze laag verminderd. 


testje gifAls je op deze foto drukt wordt hij geopend in een apart venster als GIF animatie.

dinsdag 8 november 2011

Wij zijn maatjes.nl

Maatjes van mij staan iedere maandag van 16.45 -17.15 uur aan de voet van de Erasmusbrug met andere maatjes en een spandoek.  http://www.wijzijnmaatjes.nl/ Iedereen is welkom met zijn/haar maatje.

Ze willen dit een half jaar lang gaan doen, nog 5 koude maanden te gaan. (Tip: handschoenen en sjaal meenemen). Afgelopen maandag trof ik maar 3 maatjes, vanwege het offerfeest, normaal is het drukker.PC de Schieruiters