donderdag 28 oktober 2010

Dag 3 en 4

Nog een paar sfeerbeelden: wat doet een mens als het even pauze is?Tijdens de lunch even buiten zitten in het zonnetje.


woensdag 27 oktober 2010

PS in 32 bits (MAC)

In Photoshop mis ik af en toe gewoon functies die er toch wel inzeten de vorige keer.
Hoe komt dat?

Ik werk op een mac en daar draait de aplicatie automatisch op 64bit. Niet alle functies werken echter in 64bit.
Ik kan echter terug naar 32 bits.

Hoe doe ik dat?

ga in de finder naar aplications en ga daar op het programma staan.
Met de rechtermuisknop kom ik in een menu >get info


Kies in het scherm "open in 32 bit mode"


Nu kun je bijvoorbeeld filter> render > lighting effects weer vinden.

dinsdag 26 oktober 2010

Video bewerken en workflow

Een geweldig manier om de ochtend te beginnen was de presentatie over het bewerken van video's in Adobe Premiere.
Binnen een uur heb ik dingen voorbij zien komen waardoor ik direct zin heb om te gaan filmen als waren het alleen maar om daarna te kunnen gaan monteren.

Een aantal punten die aan bod kwamen:

* Zonder dat de filmpjes ingeladen hoeven te worden kun je namelijk direct beginnen met bewerken in CS5. (wel een snelle kaartlezer kiezen dan).

* De afspeel resolutie is te bepalen waardoor er sneller gewerkt kan worden. Ook kun je bij pauze de volledige resolutie zien om scherpte te kunnen bepalen.

* Allerlei correcties zoals kleur kunnen heel gemakkelijk: werkt ongeveer op dezelfde manier als in Photoshop.
Ook kun je maskers gebruiken op basis van kleurbereik waardoor ze voor een totaal shot werken.

* Eén beeld (still) kan direct opgeslagen worden en langer blijven staan in een video.

* Filmpjes gemaakt met een greenscreen zijn gemakkelijk te monteren. Maskeren en refine edge op basis van een alphakanaal.

* Je kunt film vertragen en versnellen met een mooie overgang in het tempo.

Dit waren een aantal highlights: uitgebreide filmpjes over dit onderwerp zijn te zien op:

http://tv.adobe.com/show/premiere-pro-cs5-feature-tour/

http://www.youtube.com/user/adobeevangelisttv

Nog een tip voor de opnamen:
* gebruik tijdens het filmen een viewfinder.

voorbeeld van een z-finder:
z-finder gorilla play: finder om scherp te kunnen stellen en te zien wat je doet.
http://store.zacuto.com/Z-Finder.html

RAW opslaan als DNG

Op het moment dat je RAW foto's inlaadt krijg je de mogelijkheid de foto's op te slaan in DNG. Waarom zou je dat doen?
Er zijn een paar voordelen waardoor je de mogelijkheid echt eens moet overwegen.

De voordelen:
1. Een DNG file is in iedere Photoshop te openen (v.a. CS)
2. De veranderingen worden in het bestand opgeslagen in plaats van in een los XMP file waardoor je ze niet kwijt kunt raken.
3. Als je het op de juiste manier op slaat dan wordt het bestand kleiner als het originele raw bestand.

Nadeel:
1. Het bestand is (meestal) niet te openen in bij de camera behorende software.


Op het moment dat je in Bridge foto's inlaadt krijg je de bovenstaande optie. Met de onderstaande opties wordt het bestand kleiner.
Raw bestanden met veranderingen hebben een bijhorend XMP file. De DNG files hebben dat niet.


De RAW bestanden blijven even groot als je ze wijzigt (want veranderingen staan in de XMP files). De DNG bestanden worden groter.

Dag 3 MAX


Arcade kast die Flash draait

Jeroen laat zien dat hij bezig is met een digitaal GLR magazine.


Zittend aan de ronde tafel.


Russell Brown in levende lijven.

maandag 25 oktober 2010

Dag 2 MAX

Vandaag een dag speciaal voor het onderwijs. Het uitwisselen van ervaringen in middagsessies van 25 minuten durende presentaties en een algemeen ochtend gedeelte.Net vandaag heeft adobe een nieuw software-pakket gelanceerd in beta: "Rome". Dit is het eerste pakket dat speciaal voor het onderwijs ontworpen is. Je kan het zowel online als op een computer gebruiken. Het is te vinden op: http://rome.adobe.com/education/Wat kun je ermee? Het is een beetje van alles. Je kan verslagen maken interactief voorzien van geluid, beeld en animaties. Websites, beelden bewerken en presentaties maken. Dat alles bewaren als flash of (interactief) PDF. Hierbij kun je gebruik maken van eigen beelden, tekenen of beelden van het Internet. Ik heb vannacht al eens 2 uur het een en ander uitgeprobeerd. Het programma werkt erg gemakkelijk. Maar ik denk wel dat dit komt omdat ik al met Adobe programma's gewerkt heb. Dat is misschien ook de valkuil. Sommige dingen werken niet zoals ik gewend ben. Gewoon een enter indrukken bijvoorbeeld als ik "ok" wil zeggen wilde het niet doen. Ik ben benieuwd wat er gebeurd als ik mijn kinderen (10 en 12) eraan zet.Voor het onderwijs heeft adobe een community waarvan je lid kunt worden. Hier kun je ideeën en lesmateriaal uitwisselen.
http://edexchange.adobe.com/pages/homeVerschillende kennisgebieden. (Fotografie staat onder "digital art en media")
Tussendoor krijgen we gelukkig wat voedsel.

en koffie

en dan wordt het weer serieus


Een aantal van de ochtendsprekers uitgelicht:

Michael Gough laat ons allerlei spannende dingen zien die nog niet bestaan maar die wel de verbeelding behoorlijk prikkelen. Ik wil er nu al mee gaan spelen. Een voorbeeld: hij tekent op een tablet zoals ik in een blackbook doe; zijn vinger als potloot of kwast gebruikend, over beelden heen.

Mark Shufflebottom verteld over de universiteit waar hij werkt en waar ze en master opleiding hebben die je zelf samen kunt stellen. Bijzonder is dat je 6 vakken moet volgen. Ze starten iedere 3 maanden. Tussendoor kun je best een jaar helemaal niets doen. Het is alleen bedoeld voor mensen die al minimaal 2 jaar in de praktijk werken. http://mixtape.bournemouth.ac.uk

Anuja Dharkar legt uit wat ACA is. Een examen voor leerlingen in de pakketten: PS, DW, Fl, Pr. Ik zie het wel zitten de leerlingen een examen af te laten nemen op deze manier. Maar het is echt stervens duur.

Het verhaal van Greg Rewis en Stefanie Rewis (die elkaar vorig jaar op de MAX hebben leren kennen) gaat mijn petje deels te boven. HTML5 en CSS3. Voor hun het onderstaande plaatje.


Het middagprogramma heeft als doel:


Het systeem: er zijn een aantal docenten van diverse opleidingen die iets vertellen over hun opleiding, een techniek, de studenten etc. Vooraf moesten we inschrijven voor de diverse sessies die 25 minuten duren met 5 minuten tussendoor om te verplaatsen naar een ander lokaal. na een paar sessies een kleine pauze tussendoor (die genbruikt wordt om uitgelopen sessies op te vangen of snel even na te vragen hoe de andere sessies waren bevallen.Er werden 3/4 verschillende presentaties tegelijkertijd gedaan. Ik heb een aantal leuke sessies gehad.

Onze belgische collega's (Klaus en Jynse) uit Kortrijk lieten ons aan de hand van een voor dit evenement ontworpen spel zien hoe je kunt animeren voor verschillende platvormen. Het spel "monkey dance" hopen ze uiteindelijk ook echt op de markt te zetten; we houden het in de gaten. Ze laten een aantal handige tijd sparende handelingen zien in flash tijdens een vlotte presentatie.
Nieuwe mogelijkheden met de bone-tool, motion presets en tekst) Helaas heb ik die van hun 2 andere collega's (zelfde school gemist want die was, van horen zeggen, ook geweldig.


Peter Patche New York laat zien hoe hij 3d objecten print en welke resultaten de leerlingen daarmee krijgen. Zijn werkwijze voor eigen werk vindt ik erg grappig. Hij spreekt een woord in. De grafiek die dat oplevert in soundbouth zet hij om in vectoren m.b.v. Illustrater en dat plaatje wordt in Photoshop omgezet in een 3D object en opgeslagen. Het probleem van Photoshop is dat het 3D object niet helemaal heel wordt (er vallen gaten in). M.b.v. een aantal programma's kun je dit repareren en het eindresultaat wordt naar de 3D printer gestuurd.

Maija Burnett geeft les aan een animation opleiding waar alle grote der aarde komen spreken. 6 uur per week 4 jaar lang krijgen leerlingen tekenen. Daarnaast krijgen ze vakken als design, digitaal tekenen, pakketten, film productie en een verhaal vertellen. De studenten maken ieder jaar één film p.p. Een klas telt 10 tot 12 leerlingen. Met regelmaat houden de grote jongens er een lezing of workshop om de leerlingen te inspireren. Een film zien? http://vimeo.com/calarts

Vancouver film school heeft een verhaal waarbij ze 120 leerlingen samen laten werken aan 1 product op mobile devices: een transmedia magazine, multidisciplinair. De discipline: schrijven, games, video, animatie, 3D, multimedia en visualiseren. Zien is geloven?
http://www.dailymotion.com/video/xfbaqj_compendium-dagon-y-vancouver-film-s_shortfilms

Brian Klaas verteld iets over Adobe presenter. Helaas krijgen we het programma zelf niet te zien maar we horen wel wat hij er mee doet. Ze bieden uitsluitend on-line onderwijs over de hele wereld aan kinderen van bijvoorbeeld diplomaten. Ze benaderen iedere les als een Hollywood productie waarbij het proces om tot een les te komen belangrijk is. (Verbaasd dat hij uit de theaterwereld komt?) De les wordt "exprience design".Wat hij verteld is niet nieuw, maar op een rijtje kan het gemakkelijk zijn.
* Samenhang in verhaal maar ook in vormgeving
*Aalle lessen opdelen in stukken van 15 tot 20 minuten
* 2/3 minuten per dia maximaal
* Tempo wisselingen inbouwen
* Minder is meer: niet te druk
* Zwart en witruimte ook gebruiken daardoor wordt er geluisterd (niet te vaak gebruiken)
* Maak plaats/tijd voor reflectie en bouw stilte momenten in
* Filmpjes elders online zetten
* Bouw knoppen in die de student in moet toetsen alvorens door te kunnen gaan.

Als de sessies afgelopen zijn hebben we een uurtje om eten naar binnen te schuiven voordat het avondprogramma om 7 uur begint: de uitreiking van de ADAA awards.Over de awards: deze is op te splitsen in 3 categorieën met voor diverse disciplines een prijs:
* interactieve media
- Browser-Based Design,
- Non-Browser Based Design,
- Application Development,
- Mobile Design,
- Installation Design
* video en motion
- Animation,
- Live Action,
- Motion Graphics
* traditional media
- Illustration,
- Packaging,
- Photography,
- Print Communications
Bijna allemaal richtingen die we op school hebben dus.....

Wij kregen van elke discipline de 3 finalisten te zien die allemaal, samen met een docent over waren gevlogen.

zondag 24 oktober 2010

Dag 1 MAX

Na een vlucht van 11 uur en een tijdverschil van 9 uur.
De eerste dag in LA en wat valt me op?
De enorm lange limo's. (maar een klein beetje langer gemaakt als ze in werkelijkheid zijn).

We zijn even naar het concertgebouw gelopen op 10 minuten van ons hotel.
'sAvonds begint het dan al meteen. We worden door een bus naar de campus gebracht alwaar we met andere mensne uit het onderwijs een kennismakingsbijeenkomst hebben. We hebben al snel contatc met onze zuiderlijke buren uit Kortrijk. Ook kom ik in gespek met een docnet uit New York. Ze hebben ook een fotografie-opleiding en ik hoef het maar te laten weten als ik eens langs wil komen.

Jeroen weet op een gegeven moment te regelen dat de bus, speciaal voor ons, terug rijdt naar het hotel. Vlak voordat ik instort; we zijn 25 uur in de weer geweest.

zaterdag 16 oktober 2010

Vormgeving

Er is mij gevraagd eens iets te schrijven over vormgeving in de fotografie. Nu is mijn stelling: "Vormgeven begint daar waar de regels eindigen".

Toch wil ik wel een paar dingen vertellen die je tijdens het fotograferen kunt toepassen en die je kunnen helpen in situaties dat je het niet meer weet.

Fotografie gaat over techniek en vormgeving. Een paar vormgevingaspecten zijn het rechtstreekse gevolg van de techniek. Denk aan scherptediepte en bewegins(-onscherpte).

Ik ga deze keer in op lijnen en vlakken.

Vlakverdeling:
Belangrijk in de vormgeving is de vlakverdeling: zet de camera eens op zwartwit. Zwart wit moet je "anders kijken". Zwart wit gaat over vlekken, de verdeling in het vlak en over lijnen. (Als je in RAW fotografeert behoudt je toch de kleurinformatie, terwijl je in zwartwit veel beter naar de vlakverdeling kijkt).
Kleurenfotografie gaat over details

Als je zou schilderen dan heb je een doek wat je moet vullen. Daar ben je een hele tijd mee bezig. Als fotograaf moet je hetzelfde "doek" vullen met dat verschil dat je het vaak in fracties van een seconde moet doen.

Lijnen: je creëert rust in een beeld door gebruik te maken van evenwijdige lijnen. Je kader zelf zijn 2 horizontale en 2 verticale lijnen. Zet je daarbinnen ook lijnen van bijvoorbeeld gebouwen evenwijdig aan die lijnen dan geeft dat rust. Schuine lijnen staan voor beweging.

Hier zijn de lijnen van de bank evenwijdig aan die van de zijkant van de foto. Je ziet dat het uitmaakt of de bank boven of onder in beeld staat.

Het standpunt:

Gefotografeerd van boven (vogelvluchtperspectief) lijkt iets vaak kleiner, minder belangrijk, jonger.


Neutraal standpunt.


Van onder gefotografeerd lijken dingen vaak groter, belangrijker. Het is soms ook een methode om drukke achtergronden weg te krijgen.

Wat zet je in beeld:
Mensen zijn gewent om alles maar in beeld te zetten. Dat is helemaal niet nodig. Onze ogen maken het beeld vaak af. een zadel van een fiets is genoeg voor de toeschouwer om te weten dat er een fiets is. Waarom zou je een bank helemaal in beeld zetten als een stukje bank ook al genoeg om er een bank in te herkennen. Je geeft de kijker darmee de mogenlijkheid iets zelf in te voegen.

Welke van deze 4 foto's vind je de beste en waarom?

Je kan van alles een interessante foto maken. Probeer het maar eens.
Hier heb ik dat geprobeerd met een houten plank. door details te fotograferen, overzichten.
Daarbij een aantal tips:
* Let op de lijnen.
* Probeer verschillende standpunten.
* Lijnen die in de hoeken uitkomen werken bijna nooit.
* Zet het onderwerp eens uit het midden.
* Gebruik eens gewoon een standaardlens. Je moet dan zelf meer werk verrichten waardoor je bewuster kijkt.


Onderwerp in het midden.


Onderwerp uit het midden.


Detail scherp op achtergrond.


Detail scherp op voorgrond.Camera schuin, lijn niet eindigend in een hoek.


Camera schuin, lijn eindigend in een hoek.


Kader staand.


Iets van onder uit het midden waardoor de lucht en de achtergrond mee gaat helpen


Nog meer van onder zodat het gat vrij is.


Onderwerp links van het midden waardoor het iets dierlijks krijgt. De achtergrond is nu ook mooier.(Vind ik zelf).