maandag 28 september 2009

Het histogram

Het histogram is een schematische weergave van de tinten die in je foto zitten.
Dit histogram is op je camera al te bekijken nadat je gefotografeerd hebt. Hoe je deze ziet is in te stellen in het camera-menu. In Photoshop en in de RAW convertor is het histogram ook aanwezig. Iedere wijziging die je in je beeld maakt is van invloed op je histogram.

Het histogram verteld hoe je belicht hebt (goed of niet goed) en bovendien kun je er op zien of er veel donker of veel lichte elementen op de foto aanwezig zijn.
Een histogram van een fout belichte foto

Op youtube wordt een en ander uitgelegd:
http://www.youtube.com/watch?v=5o7Q9qXXzhQ&feature=channel

De uileg op dpreview

Watermerk in foto's

Met een watermerk in een foto wordt bedoeld dat je naam of logo in een foto komt te staan waardoor het voor de kijker duidelijk is wie die foto gemaakt heeft. Watermerken worden voornamelijk toegevoegd aan foto's die online gepubliceerd worden.

Hoe kun je een watermerk toevoegen?

Er zijn een aantal methoden:
1. Maak een extra laag met tekst die je iets transparant maakt.
2. In PDF's kun je in Bridge> output in het venster watermerk je naam toevoegen.
3. In CS4 kun je zelf panelen toevoegen. Russell Brown heeft een paneel gemaakt wat gratis te downloaden is. Hiermee kun je watermerken en logo's over een hele map met foto's plaatsen. (een soort handeling)
In Lightroom in het venster " print" kun je je "identity plate" transparant over de foto laten verschijnen. Deze identity plate kun je maken via: lightroom > identity plate settup.

donderdag 17 september 2009

Plugins voor Photoshop

Photoshop is een programma met een aantal vaste plug-ins maar daarnaast zijn er ook mogelijkheden die wel bestaan maar die niet (meer) standaard in Photoshop aanwezig zijn.
Zo ook de functie extraheren. Deze zat in CS3 maar is in CS4 uit de standaard installatie verdwenen. Extraheren (extract) is een filter waarmee je o.a. mensen vrijstaand te maken..

Ideaal voor o.a. haren (mits er grote contrasten aanwezig zijn).

Deze functie (en andere) zijnwel weer terug te plaatsen. (in de Engelse, Franse en Spaanse Photoshop) Hiervoor download je de plug-in:Functies die je dan download:
• Bigger Tiles
• Picture Package (ContactSheetII)
• ExtractPlus
• PatternMaker
• PhotomergeUI
• TWAIN
• Web Photo Gallery (WebContactSheetII) plus presets
• Textures for Texturizer
• Script for Layer Comps to Web Photo Gallery

Na uitpakken zie je de volgende mappen:


Waar te plaatsen?
filters bij: Program Files\Adobe\Adobe Photoshop CS4\Plug-ins\Filters

Als je Photoshop daarna weer opent dan zul je de nieuwe filters aantreffen tussen de oude:

Wil je andere plug-ins onderzoeken:
Photoshop heeft een "marktplaats"geopend. Hier kan iedereen filters, plug-ins, acties enz. aanbieden gratis of tegen betaling. Hier kom je door bij filters > browse filters online te kiezen. (nieuw in CS4)
link via PS en te vinden onderwerpen